Fit placki z cukinii oraz chipsy z batata i krem z borkułów

Fit placki z cukinii oraz chipsy z batata i krem z brokułów

Dziś na obiad fit placki z cukinii oraz chipsy z batata i krem z brokułów, oprócz zupy wszystko upieczone w piekarniku, z małą ilością oleju za to dużą aromatycznych przypraw.

Przygotowanie zupy – krem z brokułów i pietruszki

500 gram brokuła umyjcie, podzielcie na różyczki i pokrójcie na mniejsze kawałki.
160 gram pietruszki i 45 gram marchewki obierzcie, umyjcie i pokrójcie w drobną kostkę.
200 gram cebuli pokrójcie w kostkę, ząbek czosnku zetrzyjcie na drobnych oczkach.
W garnku rozgrzejcie łyżeczkę oleju, dodajcie cebulę i czosnek, smażcie dwie minuty. Dodajcie pół łyżeczki kuminu, wymieszajcie i smażcie minutę.
Następnie dodajcie pietruszkę oraz marchewkę, wymieszajcie i smażcie kolejną minutę.
Dodajcie brokuła, wlejcie 200ml wody (albo tyle, żeby tylko przykryła warzywa), przyprawcie solą i pieprzem cayenne.
Dodajcie suszone natkę i lubczyk, przykryjcie i gotujcie aż warzywa zmiękną (około 10 minut).
Na koniec zblendujcie zupę na gładki krem.

Fit krem z brokuła i pietruszki
Fit krem z brokuła i pietruszki

Przygotowanie placków z cukinii

600 gram cukinii umyjcie, osuszcie i zetrzyjcie na tarce, na dużych oczkach. Odstawcie na 5 minut. Po tym czasie odciśnijcie z cukinii sok i przełóżcieją do miski.
Do cukinie dodajcie 4 gramy oleju (1 łyżeczka), 5 gram czosnku (1 ząbek) starty na tarce oraz 200 gram cebuli (1 duża sztuka) pokrojonej w kostkę.
Dodajcie przyprawy – sól, pieprz cayenne, paprykę słodką, suszony lubczyk i natkę oraz jedno jajko. Porządnie wszystko wymieszajcie.
Na kratce z piekarnika połóżcie papier do pieczenia po czym łyżką nałóżcie 9 placków.
Pieczcie placki 35 minut, w 200 stopniach, z termoobiegiem.

Fit placki z cukinii oraz chipsy z batata i krem z borkułów
Fit placki z cukinii oraz chipsy z batata i krem z borkułów

Przygotowanie chipsów z batata

100 gram batata obierzcie, osuszcie, pokrójcie w cieńkie plasterki, najlepiej nożem, a następnie plasterki przekrójcie na poł.
Połówki nadziejcie na patyczki do szaszłyków, z zachowniem odstępu tak jak jest to widoczne na zdjęciu.
Ułóżcie patyczki nad foremką do zapiekania, posypcie solą, papryką słodką w proszku oraz pieprzem cayenne.
Pieczcie chipsy przez 20 minut, w 180 stopniach, z termoobiegiem.

Lista zakupów – fit krem z brokuła i pietruszki

  • 500 gram brokuła (177 kcal)
  • 45 gram marchwi (1 sztuka) (15 kcal)
  • 160 gram pietruszki (2 sztuki) (80 kcal)
  • 4 gramy oleju (1 łyżeczka) (36 kcal)
  • 5 gram czosnku (1 ząbek) (8 kcal)
  • 200 gram cebuli (1 duża sztuka) (66 kcal)
  • sól, pieprz cayenne, kuminsuszony lubczyk i natka
  • Informacja: z podanych proporcji otrzymacie nieco ponad 4 porcje zupy, a każda porcja ma 90 kcal.

Lista zakupów – placki z cukinii

  • 600 gram cukinii (102 kcal)
  • 4 gramy oleju (1 łyżeczka) (36 kcal)
  • 5 gram czosnku (1 ząbek) (8 kcal)
  • 200 gram cebuli (1 duża sztuka) (66 kcal)
  • sól, pieprz cayenne, papryka słodka, suszony lubczyk i natka
  • jajko (78 kcal)
    Informacja: z podanych proporcji otrzymacie 9 placków, każdy po 32 kcal.

Lista zakupów – chipsy z batata

  • 100 gram batata (86 kcal)
  • sól, papryka słodka w proszku, pieprz cayenne

Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik, na naszym Facebooku oraz na naszym Instagramie

Fit placki z cukinii oraz chipsy z batata i krem z borkułów

Dodaj komentarz