Nadszedł czas na odrobinę egzotyki w naszej kuchni, dlatego dziś mamy dla Was przepis na fit Tom Kha – tajska zupa kokosowa (vege).
Przygotowanie zupy
W woku rozgrzejcie jedną łyżeczkę oleju. Dodajcie jedną łyżeczkę przyprawy curry, wymieszajcie i smażcie minutę.
Dodajcie pokrojoną w kostkę cebulę, wymieszajcie i smażcie dwie minuty.
Następnie dodajcie dwa ząbki czosnku, starte na tarce na drobnych oczkach i smażcie kolejną minutę.
Dodajcie pokronone w cieńkie plasteki marchew, pietruszkę, pieczarki oraz posiekaną dymkę (razem ze szczypiorem). Wymieszajcie wszystko i smażcie trzy minuty.
Wlejcie 200 ml wody i 400 ml mleczka kokosowego. Dodajcie sól, pieprz cayenne i suszoną kolendrę.
Całośc gotujcie 10 minut, po tym czasie dodajcie szpinak i gotujcie jeszcze 5 minut. Gotowe! Zupa smakuje wybornie solo, ale dla łakomczuchów polecamy dodać do niej ugotowny ryż albo ryżowy makaron.
Lista zakupów – fit Tom Kha – tajska zupa kokosowa (vege)
- 38 gram pietruszki (14 kcal)
- 100 gram marchewki (41 kcal)
- 63 gramy cebuli (25 kcal)
- 2 ząbki czosnku (10 kcal)
- 100 gram szpinaku (23 kcal)
- 240 gram pieczarek (67 kcal)
- 1 dymka razem ze szczypiorem (6 kcal)
- 400 ml mleczka kokosowego (740 kcal)
- sól, pieprz cayenne, kolędra w proszku
- 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku (6 kcal)
- 4 gramy oleju (1 łyżeczka) (36 kcal)
Info: z otrzymanych proporcji otrzymacie 4 porcje zupy, każda po 243 kcal.
Polecamy mleczko kokoswe ze zdjęcia poniżej, jest dość kaloryczne, ale ma prosty skład – kokos i woda, bez dziwnych dodatków. Do kupienia w Carrefour.