Jednogarnkowe danie kuchni kreaolskiej, w skrócie złożone z ryżu, mięsa, pomidorów i papryki. Szybkie w przygotowaniu, pożywne i naprawdę smaczne – jambalaya.
Przygotowanie Jambalaya
Filety z kurczaka umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem, pokrójcie w kostkę i odstawcie na bok.
W garnku z grubym dnem, lub na głębokiej patelni, rozgrzejcie olej rzepakowy. Dodajcie kurczaka i smażcie 8 minut aż mięso nie będzędzie surowe. Ściągnijcie kurczaka z patelni i odstawcie na bok.
Teraz do garnka lub na patelnię przełożcie poszatkowaną czerwoną cebulę i zmażcie 4 minuty aż się zeszkli.
Dosajcie pokrojone w plastry chorizo lub inną wieprzową wędzoną kiełbasę której używacie, smażcie aż kiełbasa się zrumieni.
Następnie dodajcie pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawę Cajun i smażcie wszystko kolejne 5 minut.
Dodajcie uzmażonego kurczaka, surowy ryż oraz pokrojone pomidory i wlejcie drobiowy bulion.
Całość porządnie wymieszjacie, przykryjcie i gotujcie 30 minut aż ryż będzie miękki, od czasu do czasu mieszając żeby się nic nie przypaliło i nie przywarło. Jeżeli używacie ryżu białego, czas gotowania będzie krótszy.
Po tym czasie zostawcie garnek z ognia, przemieszajcie zawartość, przykryjcie pokrywką i odstawcie na 10 minut żeby ryż wchłonął soki.
Lista zakupów – Jambalaya
- 2 pojedyńcze filety z kurczaka
- 200 gram kiełbasy chorizo (lub innej wędzonej wieprzowej)
- 150 gram ryżu (oryginalnie powinien być biały, my uzyliśmy brązowego)
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 3 duże pomidory
- 500ml bulionu drobiowego
- łyżka oleju rzepakowego
- 1,5 płaskiej łyżki przyprawy Cajun
Rada: jeżeli nie macie gotowej mieszanki kreolskiej (Cajun), stwórzcie ją sami, wystarczy zmieszać po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki, suszonej cebuli i granulowanego czosnku, do tego pół łyżeczki czarnego pieprzu i po 2 łyżeczki suszonego oregano i tymianku.
Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.