kokosowy sernik jaglany z domową nutellą

Kokosowy sernik jaglany z domową nutellą

Przepis na kokosowy sernik jaglany z domową nutellą to dobry pomysł na fit deser.

Spód z domowej nutelli

70 gramy suszonych daktyli (193 kcal) zalać wrzątkiem i moczyć całą noc. Następnego dnia wylać wodę, dodać 50 ml mleka (30 kcal) i 16 gram kakao (50 kcal). Zblendować. Następnie odać 100 gram pokruszonych sucharków (bez cukru, 399 kcal) i wymieszać. Na koniec przełożyć masę do formy do pieczenia i uformować spód ciasta. Z podanych proporcji powstaje osiem porcji (84 kcal per porcja).

Masa kokosowa

100 gram kaszy jaglanej (348 kcal) przepłukać i ugotować w 400 ml mleka (240 kcal). Gdy kasza wchłonie całą mleko, dodać łyżkę cukru trzcinowego (52 kcal) oraz 100 ml mleczka kokosowego (169 kcal). Wymieszać i zblendować. Następnie dodać 100 gram wiórek kokosowych (699 kcal) i ponownie wymieszać. Z podanych proporcji powstaje osiem porcji (272.5 kcal per porcja gotowego ciasta). Jeżeli zrezygnujecie ze spodu, wtedy jedna porcja masy ma raptem 188.5 kcal.

Kokosowy sernik jaglany z domową nutellą

Do foremki do pieczenia, na której jest już uformowany spód z domowej nutelli przelać jaglano-kokosową masę. Następnie wyrównać powierzchnię ciasta za pomocą łyżki i piec w piekarniku przez godzinę w 180 stopniach, bez termoobiegu.

kokosowy sernik jaglany z domową nutellą

Więcej naszych przepisów tu: klik. I na naszym Instagramie.

3 myśli na temat “Kokosowy sernik jaglany z domową nutellą

    1. Słowo sernik lepiej się klika 😉 a tak serio, zastąpiła go kasza jaglana, dobrze zblendowana całkiem spoko udaje ser 🙂

Dodaj komentarz