Kotlety z patisona z botwiną z patelni

Kotlety z patisona z botwiną z patelni

W sam raz na wspomnienie lata – kotlety z patisona z botwiną z patelni.

Przygotowanie botwiny z patelni

Botwinę umyjcie i poszatkujcie w miarę drobno.

Na patelni rozgrzejcie olej.

Dodajcie botwinę, sól, pieprz i smażcie kwadrans, aż liście i łodygi zmiękną.

Następnie dodajcie jogurt grecki, wymieszajcie i smażcie jeszcze 2 minuty.

Przygotowanie kotletów z patisona

Patisona obierzcie ze skórki, pokrójcie w 1cm plastry, wydrążcie środek, posólcie i odstawcie na kwadrans.

Po tym czasie przetrzyjcie je papierowym ręcznikiem.

Do szerokiej miski wbijcie całe jajko, dodajcie czarny pieprz i rozbełtajcie widelcem.

Na płaski talerz wsypcie mąkę, na drugi bułkę tartą.

Na patelni rozgrzejcie olej.

Plastry patisona najpierw obtoczcie w mące, strzepnijcie jej nadmiar, następnie w jajku a na koniec w bułce tartej.

Tak opanierowane patisona smażcie na rozgrzanym oleju, z każdej strony, aż zrobią się rumiane.

Lista zakupów – Kotlety z patisona z botwiną z patelni

  • patison
  • bułka tarta
  • jajko
  • mąka pszenna
  • olej rzepakowy
  • liście i łodygi z jednego pęczka botwiny
  • ząbek czosnku
  • 125ml jogurtu greckiego
  • sól, pieprz

Botwina

  • Właściwości – ma właściowości uspakajające, pobudza apetyt i poprawia wygląd skóry.
  • Witaminy i minerały – zawieraja witaminy A, B, C, D, E i K oraz żelazo, potas i magnez.
  • Kalorie – 20 kcal/100 gram.

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz