Dziś obchodzimy Nietypowe święta kulinarne: Dzień czerwonej Ostrej Papryczki Chili. Pikantna, jedzona na całym świecie, doczekała się również licznych konkursów, zawodów i nagradzanych wyzwań w jej jedzeniu.
Historia papryczki Chili
Powszechnie uważa się, że papryczkę chili odkrył w 1492 roku Kolumb, gdy dotarł na Haiti skąd później eksportowano ją na kontynent europejski.
Jednak najstarsze znane nam ślady tej uprawy wskazują na Peru i czasy starożytne, a więc Kolumb jedynie rozpowszechnił tę przyprawę w świecie.
Dziś największym producetem chili jest Meksyk.
Ostrość papryki (i dań) mierzy się Skalą Scoville’a, w skrócie SHU, która określa ilość kapsaicyny. I tak na przykład czysta ma wartość 16 000 000 SHU, z kolei najostrzejsza papryka Pepper X (wyhodowana w 2018) roku ma wartość 3 180 000 SHU. Dla porównania papryka Jalapeño to raptem 2 500–8 000 SHU, cayenne ma wartość 30 000–50 000 SHU, a wasabi 876 000 – 970 000 SHU.
Przepisy z papryczką Chili
Mimo wrażliwych żołądków o dziwo używamy jej dość często w naszej kuchni, głównie w postaci pieprzu cayenne, surowych poszatkowanych kawałków lub całych suszonych papryczek mielonych na proszesz w możdżieżu. Oczywiście zawsze dodajemy szczyptę, nie że garściamy na raz, chociaż i takie wpadki się zdarzały.
Poniżej nasze ulubione przepisy z tym pysznym, zdrowym dodatkiem.
Nietypowe święta kulinarne – lipiec:
1 – Międzynarodowy Dzień Owoców
3 – Dzień czerwonej Ostrej Papryczki Chili
4 – Święto Hot – Doga
7 – Światowy Dzień Czekolady
13 – Dzień Frytek
30 – Międzynarodowy Dzień Sernika
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.
Nietypowe święta kulinarne: Dzień czerwonej Ostrej Papryczki Chili