Dziś na kolację wracamy myślami na Maltę – pasta z białej fasoli (bigilla) – kuchnia maltańska to klasyk, serwowany w formie czekadełka lub przystawki. My lubimy ją jako dodatek do chleba. A przepisy na całkiem fajne chleby znajdziecie tu: klik. Z kolei jeżeli ciekawi was co i gdzie zobaczyć, zjeść na Malcie, to poczytajcie sobie to: klik.
Przygotowanie pasty
Do miski wsypcie 200 gram białej fasoli, zalejcie posoloną zimną wodą, wsypcie pół łyżeczki sody do pieczenia, wymieszajcie i odstawcie na 24h. Po tym czasie wypłuczcie fasolę, ponownie zalejcie osoloną wodą i gotujcie do miękkości. Następnie odcedźcie, doprawcie solą, pieprzem i zacznijcie blendować na głądką masę. Gdy pasta zrobi się za sucha (wiórowata), podlejecie ją oliwą i dalej blendujcie. Następnie dodajcie dwa starte ząbki czosnku, drobno pokrojoną, jedną papryczkę chilli (bez pestek) oraz poszatkowaną natkę pietruszki. Ponownie zblendujcie, wymieszajcie i wstawcie do lodówki na całą noc, żeby smaki przegryzły się. Smacznego!
Lista zakupów – pasta z białej fasoli (bigilla) – kuchnia maltańska
200 gram suchej białej fasoli (albo jak twierdzą co niektórzy, bobu, po ugotowaniu daje to jakieś 430-450 gram)
oliwa z oliwek
pół łyżeczki sody
sól, pieprz
natka pietruszki, papryczka chilli
dwa ząbki czosnku
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na naszym Instagramie.