Włoska babka Panettone

Potrawy wigilijne na świecie – Europa

Wpisem Potrawy wigilijne na świecie – Europa kończymy naszą podróż dookoła świata, gdzie sprawdzaliśmy, jak w różnych zakątkach globu obchodzi się Boże Narodzenie i jakie dania królują na światowych stołach. Więcej o bożonarodzeniowych tradycjach oraz daniach z całego świata, jak rónież przepisy i pomysły na Boże Narodzenie znajdziecie tu: klik.

Albania

Tradycyjnie kolacja wigilijna nie zawiera dań mięsnych. Zamiast nich na stołach królują fasola, ryby oraz warzywa. Z kolei na deser jada się w Albani baklavę.

Belgia

W Mikołajki w Belgii wypieka się korzenno-piernikowe ciastko zwane speculoos. Jeśli zaś chodzi o samą Wigilię, to składa się ona z trzech dań, przy czym daniem głównym jest potrwa z dziczyzny, owoców morza lub po prostu pieczeń. Na deser podaje się Yulebiszkopt posmarowany czekladowym kremem tak, by wizulanie przypominał kłodę drewna.

Białoruś

Na Białorusi Boże Narodzenia to Kaliada, a Wigilia to Kućcia podczas której je się dwanaście dań, a każde z nich reprezentują 12 uczniów Jezusa. Dania te nie zawierają mięsa ani tłuszczu, zamiast tego podaje się owsiankę, grzyby, naleśniki oraz kisiel, przygotowany z jagód, mleka, skrobi ziemniaczanej i płatków owsianych. Pod obrusem umieszcza się słomę, dla przypomnienia Jezusa leżącego w żłobie. Kućcia zwana Wielką Kućcią spożywana jest również w Sylwestra, wówczas na stole króluje sałatka Olivje przygotowana z ziemniaków, groszku konserwowego, jajek, pikli, szynki i majonezu. Inną popularną w tym okresie sałatką jest Shuba – sałatka śledziowa przekładana tartymi warzywami, majonezem i cebulą. Na Białorusi znakiem rozpoznawczym dań świątcznych jest konserwowy groszek, który dodaje się tutaj praktycznie do każdej sałatki.

Bośnia

Tradycyjnym daniem świątecznym w Bośni jest Sarma – mielone mięso zawinięte w liście kiszonej kapusty, podane z pomidorowym sosem.

Bułgaria

W trakcie świąt je się tutaj ciasto zwane kolakiem. Do tego wypieka się specjalną pitę, z ukrytą monetą, ten kto ją znajdzie będzie miał szczęście przez cały rok. A kroi je i rozdaje siedzącym przy stole gościom najstarszy w rodzinie. Wigilijne danianie nie zawierają mięsa, zamiast niego je się w Bułgarii faszerowaną paprykę, zupę fasolową, gołąbki (ryż zawijany w liście kapusty), orzechy, suszone owoce, przenicę gotowaną z cukrem i orzechami, a całości dopełnia oshav czyli kompot z suszu. Po północy, podaje się banitsa czyli ciasto nadziewane serem feta i jogurtem oraz baklavę.

Chorwacja

W Wigilię na stołach króluje bakalar czyli suszony dorsz. Z kolei w Boże Narodzenie je się w Chorwacji indyka, kaczkę lub gęś, do tego gołąbki oraz ciasteczka, takie jak krafne z dżemem lub czekoladą oraz cytrynowo-rumowe fritule.

Czarnogóra

Z okazji Bożego Narodzenia wypieka się tu cesnicę, okragły chleb z ukrytą monetą, którym rodziny dzielą się ze sobą, a ten kto ją znajdzie ma szczęście w nadchodzącym roku. Głównym świątecznym posiłkiem jest pieczona wieprzowna zwana pecenicą i gołąbki sarma. Na przystawkę podaje się prosciutto z Njegusi, oliwki, pikle, sałatkę rosyjską (ziemniaki, marchew, jaja, szynka, groszek, śmietana, majonez) a na deser ciasta. Z kolei w samą Wigilię na stołach goszczą bezmięsne dania złożone z ryby, ziemniaków i fasoli, do tego ciasto panettone oraz priganice (cytrynowe kuleczki smażonego ciasta z miodem). Pod stół wkłada się słomę.

Czechy

Według Internetów w Wigilię w Czechach jada się zupę rybną z karpia oraz karpia smażonego na patelni. Ładniejsza mieszkając w Pradze przez kilka lat zaobserowała jednak, że jest to mocno ateistyczny kraj i że tak naprawdę w Święta jada się tu klasyczny veprovy rizek a bramborovy salat, czyli schabowego z sałatką ziemniaczaną, a nie karpia.

Finlandia

Świąteczny poranek zaczyna się ryżową owsianką z dodatkiem śliwkowego soku. Następnie Finlandczycy udają się po choinkę, którą po powrocie do domu dekorują. Świąteczna kolacja spożywana jest późnym wieczorem i składają się na nią wieprzowy udzieć z ziemniakami i brukwią, podanymi w formie puree a wcześniej pieczonymi powoli w pudełkach z kory brzozowej, warzywne zapiekanki, peklowany łosoś oraz indyk. Na deser podawany jest pieczony pudding ryżowy (ewentualnie owsianka) ze śliwkowymi powidłami, w którym ukryty jest migdał. Ten kto go znajdzie będzie miał szczęście.

Francja

We Francji główny posiłek bożonarodzeniowy nazywa się réveillon i jest jedzony w Wigilię, ewentualnie rano w Boże Narodzenie. Jada się wówczas pieczonego indyka lub gęś, kasztany, dziczyznę, sery, ostrygi oraz foie gras. Z kolei na deser podaje się ciasto biszkoptowe zwane bûche de Noël. Z kolei 6 stycznia, w święto Trzech Króli (Fête des Rois) we Francji wypieka się specjalne ciasto migdałowe (Galette des Rois), z ukrytą w środku małą koroną lub figurką króla, ten kto je znajdze zostaje królem na cały dzień a inni mają spełniać jego życzenia. Ładniejsza mieszkając w Paryżu przez dwa lata miała okazję wziąć udział w tej „zabawie”. Ciasto to bowiem jest wypiekane nie tylko w piekarniach i cukierniach, ale jest również serwowane w biurowych stołówkach. Niestety, ani razu nie udało jej się trafić w swoim kawałku na figurkę.

Grecja

W Grecji w święta jada się pieczoną w piekarniku lub na rożnie jagnięcinę, ewentualnie wieprzowinę. Serwuje się ją ze szpinakiem, serem, sałatką i warzywami. Z kolei na deser i śniadanie jada się w Grecji baklavę, kataifi (przygotowane z ciasta filo, orzechów i cynamonu), smażone ciasto theeples oraz melomakarono (ciastko z oliwy, miodu, orzechów włoskich i mąki w kształcie jajka). Świąteczny stół zdobi słodki, cynamonowo-pomarańćzowy Chleb Chrystusowy z dodatkiem goździków zwany Christopsomo.

Hiszpania

Tradycyjnym daniem w Hiszpani jest Pavo Trufado de Navidad, indyk nadziewany truflami oraz Pularda asada, czyli pieczony kurczak. Z deserów na uwagę zasługuje marzepan, turron przygotowany z prażonych migdałówi miodu oraz polvorones (deser z masła, cukru i mąki). Z kolei w dniu Objawienia Pańskiego je się tort Roscón, nadziewany czekoladą lub kremem, z ukrytym w nim małym upominkiem.

Litwa

Wigilia zwana Kūčios składa się z 12 dań, po jednym dla każdego z uczniów Jezusa. Dania są bezmięsne, zamiast nich je się zupy w tym barszcz z knedlami nadziewanymi suszonymi grzybami oraz zupę z suszonych owoców, ryby, ziemniaki, sałatkę jarzynową, kiszoną kapustę, słodkie ciasteczka (kūčiukai moczone w makowym mleku), kompot z żurawiny (kisielius) oraz kaszę z miodem i pieczywem. Do posiłku podaje się również wodę i cydr.

Luksemburg

Tradycyjnym daniem po pasterce jest kaszanka (träipen), podana z ziemniaczanym puree i jabłkowym sosem, placki ziemniaczane (gromperekichelcher) oraz broiszka (boxemännercher). W niektórych domach serwuje się też idyka, owoce morza, fondue oraz owoce morza. Do picia grzane wino (glühwäin) oraz Egg Nogg likier z mleka i śmietany.

Łotwa

Tutaj na stole gości gotowany groch z wieprzowym sosem, piernikowe bułeczki z bekonem, groszek oraz kiełbasa z kapustą.

Macedonia Północna

W Wigilię na stole królują pieczone mięsa, sałatki, chleb i ciasta. Z kolei 6 stycznia jada się tu kolację zwaną posna, który nie zawiera mięsa i nabiału. Zamiast tego na stole pojawiają się bakalie, chleb, zupa z fasoli, pieczona ryba, sałatka ziemniaczana, marynowane warzywa, ajwar i ryż z przyprawami zawijany w liście kapusty (sarma). Pod koniec posiłku podawany jest chleb z ukrytą w środku monetą, kto go znajdzie ma zagwarantowane szczęście przez cały rok… oraz będzie musiał urządzić dla wszystkich ognisko.

Malta

Dawniej gospodynie zanosiły do piekarni najtłustszego kogut który pieczony był z ziemniakami i warzywami. Na deser serwowały Qaghqa tal-Ghasel (pierścienie z melasy) a na koniec Imbuljuta tal-Qastan, czyli zupę z imbiru i kasztanów. Obecnie na stołach króluje brytyjski pieczony indyk, pudding oraz włoska babka Panetone.

Monako

Z okazji świąt w Monako podaje się 13 deserów (na cześć 12 uczniów Jezusa), Pan de Natale, czyli słodkie okrągłe chlebki które układa się na stole w kształcie krzyża i które błogosławi głowa rodziny oraz bakalie, suszone figi i przypominający focaccię pomarańczowy, włoski chleb La Pompe. Do dań głównych zalicza się tu pieczony drób (indyka lub gęś), dziczyznę, sery oraz foie gras, a do picia szampan.

Niemcy

Głównym daniem w okresie świąt są pieczona gęś oraz karp. A na deser owocowy chlebek drożdżowy zwany stollen.

Portugalia

W kolacja wigilijna to Consoada, podczas której jada się ziemniaki z zielonymi warzywami i dorszem, indyka, skorupiaki oraz dziczyznę. Do tego ciasto Bolo Rei z ukrytym w środku ziarenkiem bobu i upominkiem (upominek można zatrzymać, a ziarenko oznacza że w przyszłym roku dana osoba musi zapłacić za to ciasto), smażone na oleju cynamonowe filhós, orzechy, ciastka i słodycze (azevias, felhozes) oraz porto.

Rosja

W Rosji w Wigilię jada się sochivo (kutię) z przenicy (lub ryżu) z miodem, suszonymi owocami, jagodami, orzechami oraz makiem. Je się ją z jednej wspólnej miski, co ma symbolizować jedność, dodatkowo kiedyś w domach rzucało się łyżką dania w sufit a przyklejenie się potrawy zwiastowało pomyślność. Inne popularne dania to barszcz, solanka podawana z plackami z ziemniaków, kapusty i grzybów, dania z kaszy, kiszonki oraz sałatki. Na koniec podaje się vzvar, kompot z suszu. Wszystkich dań powinno być 12, co ma symbolizować 12 uczniów Jezusa. Z kolei podczas Bożego Narodzenia Rosjanie jedzą pieczeń, pierogi, miodowe ciasteczka (pryaniki), owoce oraz ciasteczka w kształcie owcy, jelenia lub kozy zwane kozulya.

Rumunia

Po świniobiciu rodziny zasiadają do ugotowanego w kotle dania o nazwie pomana porcului, w skład którego wchodzą wątroba, nerki, łopatka i boczek. Podaje się je z sosem czosnkowym oraz polentą (mămăligă). Do tego ciorba de perisoare czyli kwaśna zupa ze sfermentowanych otrębów i klopsików wieprzowych oraz sarmale, czyli liście kapusty faszerowane wieprzowiną. Na deser chlebek z owocami zwany cozonaci, sernik i pączki gogosi.

Serbia

Bożonarodzeniowy okrągły chlebek to cesnica, z ukrytą wewnątrz monetą. Z kolei typowym dla regionu daniem jest pocenica czyli wieprzowa pieczeń oraz sarma tj gołąbki i oczywiście ciasta.

Słowacja

W Słowacji w świeta podaje się kapustnicę, czyli gęsty kapuśniak z mięsem, kiełbasą, śmietaną i grzybami. Do tego smażony karp, pieczone mięsiwa, chlebek bobajky wymieszany wytrawie z kapustą i masłem lub na słodko z makiem i miodem, sałatka ziemniaczana, warzywa, pierogi, ciasta i ciasteczka morelowe lub z makiem, wanilią i orzechami.

Słowenia

Kideyś w święta w domach piekło się chleb. Kobiety zbierały się razem w kuchni i piekły trzy bochenki – jeden do zjedzenia w Boże Narodzenie, drugi w Sylwestra a trzeci w święto Trzech Króli. Do głównch świątecznych deserów można zaliczyć poticę (o której pisaliśmy tu: klik), cynamonowe ciasteczka, pierniki oraz ciasto z orzechami i rodzynkami zwane bundt. Kolacja wigilijna w Słoweni jest raczej skromna, prawdziwa wyżerka ma miejsce dopiero następnego ranka, gdy je się mieso, sery, chleb i słodycze.

Węgry

W święta jada się tu głównie ryby, w tym zupę rybną halászlé z karpia, gołąbki oraz ciasto z maku zwane beigli.

Wielka Brytania

Główny posiłek je się w porze obaiadowej w samo Boże Narodzenie, a składa się na niego pieczony indyk z marchewką, groszkiem, kiełbasą, bekonem i farszem. Do tego chleb, sos żurawinowy i brukselka. Na deser świąteczny pudding oraz ciasto z marcepanu, owoców i lukru.

Włochy

Przed pasterką Włosi jedzą lekki posiłek, głównie owoce morza i ryby. Z kolei po mszy raczą się Panettone i czekoladą na gorąco. W Boże Narodzenie na stołach królują ryby (solony dorsz, sardynki, węgorz) oraz owoce morza. Tych dań musi być siedem, ponieważ tyle dni zajęło stworzenie świata. W niektórych domach potraw jest 9 (chrześcijańska trójca razy trzy), 13 (12 uczniów Jezusa plus Jezus), 11 (11 uczniów ale bez Judasza i Jezusa).

Potrawy wigilijne na świecie – Europa

Inne nasze wpisy z serii Boże Narodzenie na świecie:

Boże Narodzenie na świecie – Azja
Potrawy wigilijne na świecie – Azja
Bożonarodzeniowy chlebek ze Sri Lanki
Boże Narodzenie na świecie – Australia, Afryka, Antarktyda
Potrawy wigilijne na świecie – Australia, Afryka, Antarktyda
Jollof rice – wigilijne danie z Afryki
Boże Narodzenie na świecie – Ameryki
Potrawy wigilijne na świecie – Ameryki
Domowe ciasteczka imbirowo-miodowe
Włoska babka Panettone

Boże Narodzenie na świecie – Europa
Potrawy wigilijne na świecie – Europa

Potrawy wigilijne na świecie – Europa – źródła: www.countryliving.comwww.whychristmas.com/culturesmljadoptions.commapsofworld.comrainbownetwork.orgtripsavvy.comchristmas-world.freeservers.com, tripsavvy.com, skiandorraholidays.com, brusselsairlines.com, theculturetrip.com, best-country.com, luxembourg.public.lu, worldofmoldova.com, riviera-buzz.com.

Potrawy wigilijne na świecie – Europa

Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na naszym Instagramie. Inne ciekawe kulinarne tradycje i święta tu: klik.

Potrawy wigilijne na świecie – Europa

Dodaj komentarz