Dziś na obiad rancho canario – kuchnia teneryfska, które mieliśmy okazję spróbować spędzając nasz urlop na Wyspach Kanaryjskich kilka lat temu.
Gotowanie rancho canario
W garnku umieście 250 gram wołowiny, pokrojonej w kostkę, oraz wymoczoną przez noc i odcedzoną ciecierzycę (150 gram). Całość zalejcie 2 litrami wody i gotujcie 1,5h pod przykryciem. Jeżeli po tym czasie wołowina będzie nadal twarda, gotujcie ją dalej.
W międzyczasie na patelni zesmażcie jedną cebulę z jednym ząbkiem czosnku, dodajcie pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku oraz dwa drobno pokrojone pomidory. Smażcie całość 5-8 minut. Następnie do zupy dodajcie cztery drobno pokrojone ziemniaki, pozostałe przyprawy oraz 125ml białego wina oraz zawartość patelni. Gotujcie danie pod przykryciem, aż ziemniaki zmiękną czyli jakieś 10 minut. Na koniec dorzućcie garść drobnego makaronu i gotujcie jeszcze 5 minut. Smacznego!
Lista zakupów – rancho canario – kuchnia teneryfska
250 gram wołowiny
150 gram suchej ciecierzycy (namoczonej przez noc)
2 litry wody
4 ziemniaki
2 pomidory (obrane ze skórki, pokrojone)
1 cebula
ząbek czosnku
oliwa z oliwek, sól, pieprz, liść laurowy, tymianek, słodka papryka w proszku (pół łyżeczki)
125 ml białego wina
garść drobnego makaronu (u nas makaron kuskus, ale mogą też być nitki)
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na naszym Instagramie.