Rosół wegetariański z knejdlech

Rosół wegetariański z knejdlech

Dzisiejszy przepis na rosół wegetariański z knejdlech, czyli z kulkami z mąki macowej pochodzi z książki autorstwa Hanny Merlak pt. „Żydzi od kuchni„. O tej książce pisaliśmy już tu: Przepis na siekaninę z rybą.

Jest to zbiór przedwojennych przepisów, odtworzonych na podstawie rodzinnych przepiśników. Dużo frajdy dało nam wykonanie ich we własnej kuchni ze świadomością, że tak kiedyś jadało się w rodzinach, i że tak smakowała codzienność lat przed wybuchem II wojny światowej.

Przepis na knejdlech, czyli z kulki z mąki macowej pochodzi z rodziny Belli, która jako mała dziewczynka podpatrywała swoją ciocię Fejgę w kuchni. Z kolei przepis na rosół wegetariański wymyślił jej mąż Kazmierz – a próbował go sam Maciej Kuroń i nie mógł uwierzyć, że nie ma w nim grama mięsa.

Przygotowanie wegetariańskiego rosołu

Warzywa (oprócz pora i ziemniaków) umyjcie, pokrójcie w dużą kostkę, zalejcie wodą (u nas 2 litry) i dodajcie łupiny z cebuli (dla koloru).

Pora pokrójcie w paski i dodajcie do garnka.

Dodajcie ziele angielskie, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, pieprz i sól.

Rosół gotujcie pod przykryciem przez godzinę, po tym czasie dodajcie pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujcie całość kolejne 2 godziny. Na koniec przecedźcie go, doprawcie jeżeli jest taka potrzeba (wyszedł dość słodki, więc na koniec jeszcze raz go posoliliśmy i popieprzyliśmy).

Przygotowanie kulek z mąki macowej

Niestety, nie udało nam się kupić mąki macowej. Zamiast niej użyliśmy gotowej macy razowej (180 gram), którą po wyciągnięciu z kartonika ale nie odpakowaniu z woreczka, rozwałkowaliśmy najdrobniej jak się dało. Tak powstała nasza mąka macowa.

Mąkę mącową (lub rozwałkowaną macę) cały czas mieszając polewajcie wrzątkiem, ale tylko tyle żeby mąka była mokra a nie zalana wodą.

Przestudźcie, dodajcie oliwę i jajko i wyróbcie ciasto na jednolitą masę. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, dodajcie zimnej wody, za rzadkie podsypcie mąką, jeżeli lepi się do rąk – posmarujcie ręce oliwą.

Posiekaną natkę dodajcie do ciasta, zagniećcie i schowajcie do lodówki na godzinę (a nawet całą noc).

Następnie kulę przekrójcie na pół, każdą cześć znowu na pół i tak dalej aż powstaną kawałki ciasta wielkości paznokcia. My po prostu odrywaliśmy po małym kawałku i formowaliśmy z nich kuleczki.

W garnku zagotujcie wodę, posólcie, wrzucajcie kulki macowe partiami (po każdej parti dosólcie wodę). Gotujcie je aż będą al dente (u nas 5 minut), po czym wyciągnijcie i odłóżcie na posmarnowany oliwą półmisek. Kolejne partie również polejcie oliwa, chodzi o to żeby knejdlech się nie posklejały. Po ugotowaniu wszystkich parti wystudźcie kulki – możecie schować je do lodówki na całą noc.

Podanie: na talerz połóżcie zimne knejdlech i zalejcie je gorącym rosołem.

Lista zakupów – rosół wegetariański z knejdlech

  • kilogram marchwi (my mieliśmy tylko pół kilo)
  • pół kilo pietruszki
  • 1 seler korzeniowy
  • 1 papryka czerwona
  • 3 cebule (plus łupiny z nich)
  • por
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 4 goździki
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • 2cm kawałek cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 1/4 kg mąki macowej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 jajo
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz