Po serii artykułów Sezonowe warzywa i owoce: styczeń, Sezonowe warzywa i owoce: luty marzec, Sezonowe warzywa i owoce: kwiecień, Sezonowe warzywa i owoce: maj, Sezonowe warzywa i owoce: czerwiec, Sezonowe warzywa i owoce: lipiec, Sezonowe warzywa i owoce: sierpień!, Sezonowe warzywa i owoce: wrzesień, Sezonowe warzywa i owoce: październik, Sezonowe warzywa i owoce: listopad nadszedł czas sprawdzić, jakie warzywa i owoce warto jeść w grudniu, by w pełni nacieszyć się ich smakiem i nie płacić za to milion monet. Oraz jakie ciekawe dania można z nich przyrządzić, korzystając z naszych przepisów. Sezonowe warzywa i owoce: grudzień!
Sezonowość w kuchni. Słowo powtarzane jak mantra przez lekarzy i dietetyków. Kulinarna dewiza wielu restauracji, dzięki której okresowo możemy cieszyć się m.in. menu szparagowym, kurkowym czy dyniowym.
Zimą ze świeżych owoców możemy nacieszyć się jedynie gruszkami i jabłkami. O ich odmianach pisalismy tu: klik. Z kolei w sklepach dostępny jest szeroki wybór owoców egzotycznych, w tym cytrusów, które tak bardzo kojarzą się z Gwiazdką.

Z kolei wśród warzyw nadal dominują te korzeniowe – marchew, pietruszka, buraki, seler. Do tego cebula, czonek, por, wszelakiej maści kapusty, kalarepa, kalafior. No i oczywiście ziemniaki.

I tym oto miłym akcentem kończymy nasz cykl wpisów Sezonowe warzywa i owoce. Mamy nadzieję, że się podobało, a gdybyście potrzebowali kiedyś do nich wrócić, to znajdzecie je w zakładce Kulinarne ciekawostki.
Sezonowe warzywa i owoce: grudzień
Sezonowe warzywa i owoce: październik – źródła: salaterka.pl, naturyfanki.pl, dziecisawazne.pl.