Sezonowe warzywa i owoce: styczeń

Zaczynamy nowy cykl artykułów Sezonowe warzywa i owoce. Dowiecie się z nich, jakie warzywa i owoce warto jeść w danym miesiącu, by w pełni nacieszyć się ich smakiem i nie płacić za to milion monet. Oraz jakie ciekawe dania możecie z nich przyrządzić, korzystając z naszych przepisów. Naszą opowieść zaczynamy od Sezonowe warzywa i owoce: styczeń.

Sezonowość w kuchni. Słowo powtarzane jak mantra przez lekarzy i dietetyków. Kulinarna dewiza wielu restauracji, dzięki której okresowo możemy cieszyć się m.in. menu szparagowym, kurkowym czy dyniowym.

Styczniowe warzywa to brukiew, brukselka, jarmuż, seler i topinambur ale i

BURAKI

Sezonowe warzywa i owoce: styczeń
Sezonowe warzywa i owoce: styczeń
  • Właściwości zapobiegają anemii i pomagają regulować poziom złego cholesterolu, poprawiają pamięć i pracę nerek oraz wątroby, pomagają na kaca, zmniejszają ciśnienie krwii, zmniejszają ryzyko zachorowań na osteoporozę, sprawdzają się w zwalczaniu objawów menopauzy.
  • Witaminy i minerały – witaminy A, B, C, E, K oraz cynk, sód, fosfor, potas, żelazo, wapń, magnez, kwas foliowy, przeciwutleniacze.
  • Kalorie33 kcal/100 gram.
  • Przepisy – przygotujecie z nich np. zupę krem z buraków i batatów.

CEBULA

Sezonowe warzywa i owoce: styczeń
Sezonowe warzywa i owoce: styczeń

CZOSNEK

Sezonowe warzywa i owoce: styczeń
Sezonowe warzywa i owoce: styczeń
  • Właściwości naturalny antybiotyk, działa rozkurczowo, ma właściwości bakterio, wiruso i grzybobójcze, skuteczny w leczniu infekcji dróg moczowych, obniża zły cholesterol, wspomaga trawienie.
  • Witaminy i minerały – witaminy A, B1, B2, C, PP oraz potas, magnez, wapń, aminokwasy,
  • Kalorie152 kcal/100 gram.
  • Przepisy – z czosnkiem podobnie jak z cebulą, gości w prawie każdym daniu, ale dziś proponujemy Wam taki oto szybki przepis: kasza pęczak i gryczana z czosnkiem i cebulą.

FASOLA

Sezonowe warzywa i owoce: styczeń
Sezonowe warzywa i owoce: styczeń
  • Właściwości poprawia pracę wątroby i serca, hamuje powstawanie komórek rakowych, obniża cholersterol.
  • Witaminy i minerały – magnez, wapń, cynk, potas, selen, mangan, fosfor, białko, witaminy A, B, D, E, C, K.
  • Kalorie350 kcal/100 gram.
  • Przepisy – z fasoli zrobicie ciasto np. kaszubski biszkopt z białej fasoli, albo żydowski czulent, czy też maltańską pastę bigilla, która świetnie zastąpi popularny hummus.

KAPUSTA – BIAŁA, CZERWONA

Sezonowe warzywa i owoce: styczeń
Sezonowe warzywa i owoce: styczeń
  • Właściwościwzmacnia układ odpornościowy, pomaga w leczeniu nieżytu układu pokarmowego, wspomaga pracę nerek i wątroby.
  • Witaminy i minerały – zawiera kwas foliowy i żelazo oraz siarkę, fosfor, mangan, wapń, potas i miedź, oraz witaminę A, B, C, K, PP i E.
  • Kalorie29 kcal/100 gram.
  • Przepisy – my robimy z niej gołąbki, ale w wersji dla leniwych, bez zawijania.

KORZEŃ PIETRUSZKI

Sezonowe warzywa i owoce: styczeń
Sezonowe warzywa i owoce: styczeń
  • Właściwości łagodzi dolegliwości trawienne, ma właściwości moczopędne, pomaga na nadciśnienie.
  • Witaminy i minerały – zawiera przeciwutleniacze oraz sole mineralne, żelazo, magnez, fosfor, potas, wapń oraz witaminy A, B6, C, E.
  • Kalorie55 kcal/100 gram.
  • Przepisy – idealnie sprawdza się przy daniu złożonym z pieczonych warzyw podanych z sosem czosnkowym, oraz przy daniach kuchni arabskiej np. couscous royal.

MARCHEW

Sezonowe warzywa i owoce: styczeń
Sezonowe warzywa i owoce: styczeń
  • Właściwościwzmacnia odorność, poprawia wzrok, opóźnia procesy starzenia.
  • Witaminy i minerały – beta-karoten, fosfor, wapń, potas, sód, cynk, witamina A, B6, C, E, K.
  • Kalorie41 kcal/100 gram.
  • Przepisy – idealnie sprawdza się w przepisie na pieczony mostek oraz zupę soliankę czy forszmak inaczej.

PIECZARKI

Sezonowe warzywa i owoce: styczeń
Sezonowe warzywa i owoce: styczeń
  • Właściwościmają właściwości antybakteryjne, obniżają zły cholesterol,
  • Witaminy i minerały – zawierają błonnik, lektyny, kwas foliowy oraz witaminy B, C i D.
  • Kalorie22 kcal/100 gram.
  • Przepisy – najbardziej lubimy razem z chińskim makaronem z woka, idealny dodatek do chińskich szaszłyków z kurczaka oraz polędwiczki wieprzowej w miodzie.

POR

Sezonowe warzywa i owoce: styczeń
Sezonowe warzywa i owoce: styczeń
  • Właściwości – ma właściwości bakteriobójcze, zwiększa odporność, pomaga w anemii.
  • Witaminy i minerały – zawiera żelazo, ryboflawinę, kwas foliowy oraz witaminy A, B6, C, E i K.
  • Kalorie61 kcal/100 gram.
  • Przepisy – idealnie sprawdza się w makaronowych muszlach nadziewanych łososiem i porem.

ZIEMNIAKI

Sezonowe warzywa i owoce: styczeń
Sezonowe warzywa i owoce: styczeń

Jednak ziemniak ziemniakowi nierówny. Istnieją bowiem trzy typy kulinarne ziemniaków: A, B i C oraz połączenia AB i CB.

  • Typ kulinarny A – tzw. sałatkowy, na ogół z zielonymi oznaczeniami na opakowaniu – to ziemniak, który w trakcie obróbki termicznej nie rozpada się, nie rozgotowuje, dzięki czemu po ugotowaniu łatwo jest je pokroić w kostkę np. do sałatki, zapiekanki czy zupy. Popularne odmiany to m.in.: Vineta, Lord, Denar, Oberon.
  • Typ kulinarny B – tzw. ogólnoużytkowy, na ogół z czerwonymi oznaczeniami na opakowaniu – po ugotowaniu miąsz ziemniaka nie rozpada się, ale daje się rozdrobnić, ugnieść np. widelcem. Idealny do puree, kopytek i klusek. Popularne odmiany to m.in.: Bellarosa, Gala, Belmonda.
  • Typ kulinarny C – tzw. lekko mączysty, na ogół z ciemnymi, brązowymi oznaczeniami na opakowaniu – idealny na frytki i placki oraz puree i chipsy, pownieważ po ugotowaniu miąsz ziemniaka rozpada się. Popularne odmiany to m.in.: Etola, Finezja, Legenda.

Jak sprawdzić z jakim typem ziemniaka mamy do czynienia? Wystarczy przekroić go na pół, a następnie potrzeć o siebie obydwie połówki. Jeżeli kleją się do siebie, to jest to typ C, jeżeli w miejscu pocierania pojawia się woda, oznacza to typ A lub AB.

Za najzdrowsze uważa się ziemniaki pieczone lub gotowane w skórce, a te spożywane na zimno mają mniej kalorii.

Styczniowe owoce

JABŁKA

Sezonowe warzywa i owoce: styczeń
Sezonowe warzywa i owoce: styczeń
  • Właściwościpomagają rozprawić się z dolegliwościami układu trawiennego, hamują rozwój infekcji gardła, chronią przed zawałem
  • Witaminy i minerały – zawierają wapń, magnez, potas, sód, fosfor, kwas foliowy oraz witaminy A, C, K.
  • Kalorie52 ze skórką i 48 bez skórki kcal/100 gram.
  • Przepisy – z jabłek przyrządzicie np. kaszubskie ruchanki czyli drożdżowe placuszki z jabłkami, możecie też zapiec je pod kruszonką, przygotować z nich ciasto drożdżowe albo użyć ich do pieczenia kaczki.

Do popularnych odmian jabłek uprawianych w Polsce należą:

  • Antonówka – pochodzi z Rosji – idealne do przetworów, wypieków np. szarlotki oraz do przygotowania soków. Twarde i kwaskowate w smaku.
  • Cortland – pochodzi z USA – słodkie i dobre do jedzenia na surowo jak i do przetworów.
  • Delikates – pochodzi z Polski – ze względu na swój słodko-kwaskowaty smak dobrze sprawdzą się w szarlotce.
  • Gala – pochodzi z Nowej Zelandii – słodkie, soczyste, chrupiące. W sam raz na drugie śniadanie.
  • Gloster – pochodzi z Niemiec – idealne do sałatki, jak i na surowo. Słodko-kwaśne w smaku.
  • Golden Delicious – pochodzi z USA – ulubione Ładniejszej, twarde, kwaskowate, dobre na surowo jak i w wypiekach.
  • Jonagold – pochodzi z UAS – dobrze sprawdzą się w pieczeniu i smażeniu. Soczyste, lekko kwaskowate.
  • Kosztela – najstarsza odmiana polskich jabłek, idealne do jedzenia na surowo. Słodkie i soczyste.
  • Ligol – pochodzi z Polski – słodkie i soczyste, lekko kwaskowate, dobre do jedzenia na surowo oraz sałatek.
  • Lobo – pochodzi z Kanady – idealne do deserów i przetworów. Słodko-kwaśne.
  • Malinówka – pochodzi z Niemiec – dobre do suszenia, na soki oraz do wypieków.
  • Najdared – pochodzi z Polski – idealne do jedzenia na surowo.
  • Papierówka – w sam raz na kompot, do szarlotki albo do zjedzenia na surowo.
  • Paulared – pochodzi z Ameryki – do jedzenia na surowo. Słodko-kwaśne.
  • Prince – pochodzenie granica Holandii i Niemiec – ulubione Silniejszego, idealne do serów z niebieską pleśnią, sałatek oraz na surowo.
  • Red Jonaprince – pochodzi z USA – słodkie, idealne na przekąskę.
  • Rubin – pochodzi z Czech – do jedzenia na surowo. Słodko-winne.
  • Szampion – pochodzi z Czech – kwaskowate w smaku, idealne do wypieków i przetworów.
  • Szara Reneta – pochodzi z Francji – najczęściej używane do szarlotki, pieczonej kaczki lub sałatki śledziowej. Kwaskowate w smaku.

Również jabłek nie powinno się obierać ze skórki, ponieważ to w niej znajduje się flawonoid, substancja regulująca układ odpornościowy.

Zjedzenie dwóch jabłek dziennie zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym.

GRUSZKI

Sezonowe warzywa i owoce: styczeń
Sezonowe warzywa i owoce: styczeń
  • Właściwościobniżają ciśnienie krwi, pomagają w zaparciach oraz osteoporozie.
  • Witaminy i minerały – zawierają wapń, potas, magnez, fosfor oraz witaminy C, A, K i kwas foliowy.
  • Kalorie57 kcal/100 gram.
  • Przepisy – z gruszek możecie upiec np. pieprzne ciasto z gruszką albo zapiec je pod kruszonką.

Z kolei do popularnych odmian gruszek uprawianych w Polsce należą:

  • Bera Hardy – pochdzodzi z Francji – idealne do deserów oraz na przetwory. Soczyste, winne w smaku.
  • Bonkreta – pochodzi z Anglii – dobre do jedzenia na surowo jak i na przetwory oraz do suszenia. Słodkie w smaku.
  • Carola – pochodzi ze Szwecji – idealne do jedzenia na surowo. Słodkie i soczyste.
  • Concorde – pochodzi z Anglii – kwaskowate w smaku, soczyste i chrupiące.
  • Faworytka – pochodzi z USA – idealna do jedzenia na surowo.
  • Generał Leclerc – pochodzi z Francji – również ta odmiana jest idealna do jedzenia na surowo.
  • Komisówka – pochodzi z Francji – dobrze sprawdzi się w deserach jak i na surowo.
  • Konferencja – pochodzi z Anglii – soczyste, o delikatnym miąszu.
  • Red Bonkreta Williamsa – idealna do jedzenia na surowo, jak i do deserów, soków i przetworów oraz do suszenia.

Sezonowe warzywa i owoce: styczeń inne

ORZECHY – WŁOSKIE, LASKOWE

Sezonowe warzywa i owoce: styczeń
Sezonowe warzywa i owoce: styczeń

Sezonowe warzywa i owoce: styczeń – źródła: kobieta.onet.pl, polskiziemniak.pl, sekretyogrodnika.pl, fruitvegetableseurope.eu, portalspozywczy.pl.

Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.

Dodaj komentarz