Sezonowe warzywa i owoce: styczeń

Sezonowe warzywa i owoce: wrzesień

Po serii artykułów Sezonowe warzywa i owoce: styczeńSezonowe warzywa i owoce: luty marzecSezonowe warzywa i owoce: kwiecieńSezonowe warzywa i owoce: maj, Sezonowe warzywa i owoce: czerwiec, Sezonowe warzywa i owoce: lipiec oraz Sezonowe warzywa i owoce: sierpień! nadszedł czas sprawdzić, jakie warzywa i owoce warto jeść we wrześniu, by w pełni nacieszyć się ich smakiem i nie płacić za to milion monet. Oraz jakie ciekawe dania można z nich przyrządzić, korzystając z naszych przepisów. Sezonowe warzywa i owoce: wrzesień!

Sezonowość w kuchni. Słowo powtarzane jak mantra przez lekarzy i dietetyków. Kulinarna dewiza wielu restauracji, dzięki której okresowo możemy cieszyć się m.in. menu szparagowym, kurkowym czy dyniowym.

Wrzesień to kontynuacja końcówki sierpnia, czyli śliwki, grzyby takie jak borowiki, kurki, podgrzybki ale też czas kiedy w sklepach pojawiają się świeże:

Orzechy włoskie i laskowe

Sezonowe warzywa i owoce: styczeń
Sezonowe warzywa i owoce
  • Właściwości – wspomagają układ krążenia, zapobiegają zakrzepom i miażdżycy, pomagają w leczeniu żylaków, pozytywnie wpływają na pracę mózgu, zmniejszają ryzyko raka, łagodzą problemy żołądkowe, zapewniają dobre samopoczucie.
  • Witaminy i minerały – błonnik, białko, żelazo, wapń, fosfor, magnez, cynk, potas, kwas foliowy, kwasy tłuszczowe, ryboflawina, niacyna, siarka, witaminy B6, C, D, E, K, PP.
  • Kalorie – 645 (włoskie) i 628 (laskowe) kcal/100 gram.
  • Przepisy – orzechów możecie użyć do przygotowania czekoladowego ciasta z cukiniidomowej granolikakaowej jaglankipesto z liści rzodkiewki (sic!), bliskowschodniej sałatki z marchewki czy zupy krem z burakówi batatów. Orzechy dobrze sprawdzą się też jako dodatek do bobu, ale to w sezonie na buraki z kolei.

Jabłka

Znane nam od pięciu tysięcy lat, opisywane w licznych dziełach literackich, mitach i legendach.

Sezonowe warzywa i owoce: styczeń
Sezonowe warzywa i owoce
  • Właściwości – pomagają rozprawić się z dolegliwościami układu trawiennego, hamują rozwój infekcji gardła, chronią przed zawałem i miażdżycą, dobrze wpływają na skórę i paznokcie.
  • Witaminy i minerały – zawierają wapń, magnez, potas, sód, fosfor, krzem, pektyny, kwas foliowy oraz witaminy A, C, K.
  • Kalorie – 52 ze skórką i 48 bez skórki kcal/100 gram.
  • Przepisy – z jabłek przyrządzicie np. kaszubskie ruchanki czyli drożdżowe placuszki z jabłkami, możecie też zapiec je pod kruszonką, przygotować z nich ciasto drożdżowe albo użyć ich do pieczenia kaczki.

Obecnie na świecie uprawia się ponad 10 tysięcy odmian jabłek, do tych popularnych uprawianych w Polsce należą:

  • Antonówka – pochodzi z Rosji – idealne do przetworów, wypieków np. szarlotki oraz do przygotowania soków. Twarde i kwaskowate w smaku.
  • Cortland – pochodzi z USA – słodkie i dobre do jedzenia na surowo jak i do przetworów.
  • Delikates – pochodzi z Polski – ze względu na swój słodko-kwaskowaty smak dobrze sprawdzą się w szarlotce.
  • Gala – pochodzi z Nowej Zelandii – słodkie, soczyste, chrupiące. W sam raz na drugie śniadanie.
  • Gloster – pochodzi z Niemiec – idealne do sałatki, jak i na surowo. Słodko-kwaśne w smaku.
  • Golden Delicious – pochodzi z USA – ulubione Ładniejszej, twarde, kwaskowate, dobre na surowo jak i w wypiekach.
  • Jonagold – pochodzi z UAS – dobrze sprawdzą się w pieczeniu i smażeniu. Soczyste, lekko kwaskowate.
  • Kosztela – najstarsza odmiana polskich jabłek, idealne do jedzenia na surowo. Słodkie i soczyste.
  • Ligol – pochodzi z Polski – słodkie i soczyste, lekko kwaskowate, dobre do jedzenia na surowo oraz sałatek.
  • Lobo – pochodzi z Kanady – idealne do deserów i przetworów. Słodko-kwaśne.
  • Malinówka – pochodzi z Niemiec – dobre do suszenia, na soki oraz do wypieków.
  • Najdared – pochodzi z Polski – idealne do jedzenia na surowo.
  • Papierówka – w sam raz na kompot, do szarlotki albo do zjedzenia na surowo.
  • Paulared – pochodzi z Ameryki – do jedzenia na surowo. Słodko-kwaśne.
  • Prince – pochodzenie granica Holandii i Niemiec – ulubione Silniejszego, idealne do serów z niebieską pleśnią, sałatek oraz na surowo.
  • Red Jonaprince – pochodzi z USA – słodkie, idealne na przekąskę.
  • Rubin – pochodzi z Czech – do jedzenia na surowo. Słodko-winne.
  • Szampion – pochodzi z Czech – kwaskowate w smaku, idealne do wypieków i przetworów.
  • Szara Reneta – pochodzi z Francji – najczęściej używane do szarlotki, pieczonej kaczki lub sałatki śledziowej. Kwaskowate w smaku.

Również jabłek nie powinno się obierać ze skórki, ponieważ to w niej znajduje się flawonoid, substancja regulująca układ odpornościowy.

Zjedzenie dwóch jabłek dziennie zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym.

Gruszki

Znane nam od kilku tysięcy lat, dziś uprawia się ich kilkaset odmian. Źle znoszą dotyk, a że dojrzewają jeszcze długo po zerwaniu, dlatego robiąc zakupy nabezpieczniej jest układać je na górze w siatce z zakupami. Owoce te nie lubią ciepła, więc w przeciwieństwie do jabłek nie nadają się do długiego przechowywania (maksymalnie 5 dni, do tego jedynie w suchym i ciemnym miejscu).

Sezonowe warzywa i owoce: styczeń
Sezonowe warzywa i owoce
  • Właściwości – obniżają ciśnienie krwi, pomagają w zaparciach oraz osteoporozie, chronią przed jaskrą.
  • Witaminy i minerały – zawierają wapń, potas, magnez, jod, fosfor oraz witaminy C, A, B, PP, K i kwas foliowy.
  • Kalorie – 57 kcal/100 gram.
  • Przepisy – z gruszek możecie upiec np. pieprzne ciasto z gruszką albo zapiec je pod kruszonką.

Z kolei do popularnych odmian gruszek uprawianych w Polsce należą:

  • Bera Hardy – pochdzodzi z Francji – idealne do deserów oraz na przetwory. Soczyste, winne w smaku.
  • Bonkreta – pochodzi z Anglii – dobre do jedzenia na surowo jak i na przetwory oraz do suszenia. Słodkie w smaku.
  • Carola – pochodzi ze Szwecji – idealne do jedzenia na surowo. Słodkie i soczyste.
  • Concorde – pochodzi z Anglii – kwaskowate w smaku, soczyste i chrupiące.
  • Faworytka – pochodzi z USA – idealna do jedzenia na surowo.
  • Generał Leclerc – pochodzi z Francji – również ta odmiana jest idealna do jedzenia na surowo.
  • Komisówka – pochodzi z Francji – dobrze sprawdzi się w deserach jak i na surowo.
  • Konferencja – pochodzi z Anglii – soczyste, o delikatnym miąszu.
  • Red Bonkreta Williamsa – idealna do jedzenia na surowo, jak i do deserów, soków i przetworów oraz do suszenia.

Winogrona

Znane nam od 6 tysięcy lat, podstawa światowej produkcji wina. Należy przechowywać je w lodówce, maksymalnie przez 4 dni.

Sezonowe warzywa i owoce: wrzesień
Sezonowe warzywa i owoce: wrzesień
  • Właściwości – chronią przed rakiem skóry, jelita, płuc oraz chorobami układu krążenia, oczyszczają nerki.
  • Witaminy i minerały – witaminy A, B, C, E, K, PP, flawonoidy, magnez, żelazo, potas, selen, cynk.
  • Kalorie – 69 kcal/100 gram.
  • Przepisy – na świecie winogrona są popularnym składnikiem dań wigilijnych, np. w Armeni robi się z nich bastukh czyli deser galaretkę, w Gruzji z kolei churchkhela czyli orzechy na sznurku obtoczone galaterką z winogron, na Bliskim Wschodzie zaś w liście winogron zawija się ryż z jagnięciną (zwane warak einab w Egipcie, a domla w Grecji). Więcej na ten temat przeczytacie tu: klik.

Pigwa

Sezonowe warzywa i owoce: wrzesień
Sezonowe warzywa i owoce: wrzesień
  • Właściwości – wspomaga odporność oraz działanie układu trawiennego.
  • Witaminy i minerały – witaminy A, B, C, magnez, wapń, potas.
  • Kalorie – 57 kcal/100 gram.
  • Przepisy – pigwa tak samo jak winogrona jest na Bliskim Wschodzie popularnym składnikiem świątecznych dań. Serwuje się ją upieczoną jako deser, razem z innymi owocami oraz baklawą.

Sezonowe warzywa i owoce: wrzesień – źródła: salaterka.pl, naturyfanki.pl, dziecisawazne.pl.

Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.

Dodaj komentarz