Restaurant Week

Restaurant Week w Krakowie 8-26 września!

Jeżeli jeszcze nie macie planów na najbliższe tygodnie to zachęcamy Was do wzięcia udziału w nadchodzącej wrześniowej edycji Restaurant Week w Krakowie.

O co chodzi z tym całym Restaurant Week?

Restaurant Week to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. Zrzesza najlepszą selekcję najbardziej autorskich restauracji. Odbywa się w 100% w duchu #RespectFood i zero-waste.

Najlepsi Chefowie Kuchni przygotowują popisowe festiwalowe trzydaniowe doświadczenie: przystawka, danie główne oraz deser. Na ich degustację macie aż 90 minut, a cena za osobę wynosi 59 zł. Więcej przeczytacie tu: klik.

W Krakowie macie do wyboru 38 restauracji!

My mieliśmy zaszczyt odwiedzić William Rabbit & Co – Magic Spot na Bożego Ciała 12, gdzie przed festiwalem spróbowaliśmy festiwalowego menu w dwóch odsłonach

William Rabbit & Co - Magic Spot Restaurant Week
William Rabbit & Co – Magic Spot Restaurant Week

Menu A

  • Przystawka: gołąbek z podgrzybkami w sos grzybowy bez śmietany. Nie krakoski, taki jak u babci tylko z podgrzybkami zawinięty w kapustę włoską. Grzybki oczywiście zakrapiane Chivasem.
  • Danie główne: buraczany Wellington z kurkami. Plastry pieczonego buraka przekładane smażonymi kurkami, polane wegańskim demi glace z palonych warzyw. Wszystko zawinięte w ciasto francuskie. Jak na Rabbita przystało, do dania dodajemy alkohol – tym razem Jägermeister.
  • Deser: legumina z kaszy jaglanej z owocami. Smaczek dzieciństwa w dojrzałej odsłonie. Kremowa legumina ze świeżymi owocami, musem owocowym z dodatkiem wiśniówki.

Menu B

  • Przystawka: żydowski kawior na grzance z żytniego chleba na zakwasie. Klasyk wywodzący się z XVI wieku, który jest obowiązkową pozycją na krakowskim Kazimierzu. W rabbitowej wersji do dania dodajemy oczywiście wódki.
  • Danie główne: policzek wołowy w żurawinie z kalafiorem. Długo duszony policzek wołowy w czerwonym winie (oczywiście bez mąki), aż staje się bardzo miękki. Do tego palony kalafior. Wszystko polane sosem własnym wraz z konfiturą żurawinową.
  • Deser: lody borowikowe z miodem gryczanym. Jesień tuż za pasem, dlatego nasz deser będzie dość ciekawą propozycją. Podany w formie… a to już niespodzianka i my również nie zamierzamy Wam jej tu zdradzić!

I wiecie co? Było to naprawdę wspaniałe kulinarne doświadczenie. William Rabbit & Co – Magic Spot sam w sobie jest nietuzinkowym miejscem. Chcąc do niego trafić, musicie iść po śladach Williama Rabbita. Z kolei dania, jakich mieliśmy okazję spróbować przeszły nasze najśmielsze oczekiwania. Zachęcamy Was do odwiedzenia tego miejsca nie tylko poczas Restaurant Week ale też na co dzień, gdy tylko najdzie Was ochota na fantazyjny koktajl np. walet trefl – Gin Beefeater z likierem fiołkowym, wodą kokosową i herbatą cejlońską.

Jak zarezerować?

Wracając do Restaurant Week, klikając w poniższe linki zostaniecie przekierowani do strony z festiwalowym menu danej restauracji. Stamtąd wystarczy już wybrać dzień, godzinę oraz liczbę gości, uiścić opłatę i gotowe! Wasza rezerwacja została zrobiona, restauracja oczekuje Was w danym dniu.

Kazimierz

Rynek i okolice

Podgórze

Pozostałe

Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik, na naszym Facebooku oraz na naszym Instagramie

Restaurant Week w Krakowie 8-26 września!

Dodaj komentarz