Sprawdziliśmy wszystkie nasze książki kucharskie stojące na lodówce i postanowiliśmy, że dzisiejszy dzień będzie dniem kuchni Bliskiego Wschodu. A dokładniej, że ugotujemy coś z najukochańszej książki ładniejszej połowy tego bloga, czyli „Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu” autorstwa Sabriny Ghayour.
Ciastka francuskie z zatarem i kozim serem
Na przekąskę wybraliśmy ulubione ciastka silniejszej połowy tego bloga. Szybkie w przygotowaniu i nie wymagające użycia składników z kosmosu. Warte pochwały jest też to, że pod każdą z przypraw w „Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu” macie gotową listę składników do których owe przyprawy można dodać. A nie jak to bywa w przypadku wielu innych książek, tylko jeden konkretny przepis ze szczyptą czegość, co kosztowało majątek i nie wiadomo co zrobić z resztą. Ale wróćmy do przepisu. Ciasto posmarujcie oliwą (2 łyżki), posypcie zatarem a na koniec połóżcie plastry twardego koziego sera. Całość zawińcie w rulon i pokrójcie na równej grubości plasterki. Następnie przełóżcie ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczcie przez 15 minut w 180 stopniach. Do ciastek idealnie pasuje sałatka marchewkowa z prażonymi orzechami laskowymi, pastą tahini i świeżą miętą. Trzy marchewki oraz połowę czerwonej cebuli pokrójcie w cieńkie platerki, dodajcie uprażone orzechy laskowe i świeżą miętę. Całość polejcie dressingiem z tahini (pasta sezamowa), oliwy, soku z cytryny, łyżeczki zimnej wody, pieprzu i soli.
Koftaburgery
Mięso wymieszajcie z dymkną, mieloną kolendrą, granulowanym czosnkiem, kurkumą, wędzoną papryką i jajkami. Następnie uformujcie burgery i usmażcie je na patelni. Na drugiej patelni obsmażcie bułki. Usmażone mięso przełóżcie na bułki, przykryjcie liściem sałaty lodowej, plastrem czerwonej cebuli, świeżym pomidorem i piklami. Zapewniemy, że po spróbowaniu koftaburgerów już nigdy nie skusicie się na klasycznego burgera. Cały sekret tkwi w … przyprawach!
Podsumowując
Niesamowita książka, dla początkujących i zaawansowanych amatorów gotowania, pięknie wydana. Na pewno będzie niewyczerpanym źródłem inspiracji, zwłaszcza, że każdy przepis zaczyna się od kilku słów autorki, więc każde danie może być przygotowany na kilka sposobów, zależy od tego, czy zdecydujecie się trzymać głównej receptury, czy też zechcecie zmodyfikować ją o wskazówki Sabriny. Jedynym problemem mogą być składniki, jeszcze nie tak popularne w Polsce, ale zdecydowanie polecamy „Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu”, ponieważ mocno wierzymy, że brak składników może tylko pomóc i pobudzić waszą kulinarną wyobraźnię, co wyjdzie tylko na dobre.
Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu
Sabrina Ghayour
http://www.sabrinaghayour.com/