W tym wpisie znajdziecie przepisy na szybkie, słodkie i słone przekąski z ciasta francuskiego. Będziemy go uaktualniać o nowe wypieki.
Smocze pazury z Nutellą
Aby przygotować smocze pazury z Nutellą, wyciągnij ciasto francuskie z lodówki i daj mu chwilę na ogrzanie się. Następnie rozłóż je na blacie i pokrój w trójkąty, patrz zdjęcie poniżej.
Każdy trójkąt posmaruj Nutellą a następnie zwiń w rogalik. Z kolei rogaliki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez 10 minut, z termoobiegiem.
Rada: jeśli macie czas i chęć, możecie sami przygotować domową nutellę. Przepis na nią jest taki: 34 gramy suszonych daktyli (97 kcal) zalać wrzątkiem i moczyć całą noc. Następnego dnia wylać wodę, dodać 23ml mleka (14 kcal) i 8 gram kakao (26 kcal). Zblendować. Jak widać żadnego cukru, oleju palmowego czy „E”. Zdrowo na maxa.
Słodkie i słone przekąski z ciasta francuskiego – różyczki z kozim serem i figami
Wyciągnij ciasto francuskie z lodówki i daj mu chwilę na ogrzanie się. Rozłóż je na blacie i posmaruj kremowym kozim twarożkiem. My kupujemy go w Lidlu. Następnie na serku rozsmaruj konfiturę z figi. Tak posmarowane ciasto zwiń w rulon a następnie pokrój w plasterki. Ułożyć je na blaszce, cięciem do góry. Piecz 20 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
Więcej naszych przepisów tu: klik. I na naszym Instagramie.