Pistacjowym makaron z truflami, chili i botargą

Pistacjowym makaron z truflami, chili i botargą

O włoskim Trieście i o tym co warto w nim zobaczyć, oraz gdzie i jakich dań spróbować pisaliśmy tu: klik. Dziś wracając wspomnieniami do naszego urlopu i podróży do Chorwacji, postanowiliśmy ugotować coś z przywiezionych z Triestu produktów. I tak powstał nasz pistacjowym makaron z truflami, chili i botargą.

Przygotowanie

Zagotujcie wodę w garnku, gdy zacznie wrzeć wsypcie sól i makaron. Gotujcie go zgodnie z instrukcją na opakowaniu, u nas trwało to 10 minut (żeby był al dente, do całkowitej miękkości trzeba było go gotować 12 minut). Odcedźcie ale nie hartujcie zimną wodą.

W międzyczasie, na jakieś 5 minut przed ugotowaniem się makaronu, na patelnie rozgrzejcie oliwę.

Dodajcie drobno poszatkowane chili i czosnek. Wymieszajcie, smażcie dwie minuty. W tym momencie też dodajcie pistacje jeżeli nie używacie pistacjowego makaronu.

Nastęnie dodajcie botargę, wymieszajcie i smażcie 3 minuty.

Dolejcie 3-4 łyżki wody z gotującego się makaronu, wymieszajcie i gotujcie dwie minuty.

Na koniec dodajcie pastę truflową, całość wymieszajcie i gotujcie dwie minuty.

Dodajcie odcedzony makaron, porządnie wymieszajcie, posypcie świeżo zmielonym czarnym pieprzem, solą i gotowe.

Lista zaupów – pistacjowym makaron z truflami, chili i botargą

  • 200 gram suchego makaronu pistacjowego (sycylijska busiate)
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • 2cm kawałek papryczki chili
  • 2 łyżki botargi
  • 2 łyżki pasty truflowej
  • sól, pieprz
    Rada: jeżeli nie macie pistacjowego makaronu, do sosu użyjcie drobno poszatkownych pistacji.

W naszym przepisie wykorzystaliśmy produkty kupione w Trieście, a dokładniej w sieci marketów Eataly o których pisaliśmy tu: klik. Użyliśmy zatem sycylijskiego makaronu busiate (produkowanego w okolicy miasteczka Trapani i wyrabianego wyłącznie z pszenicy durum), botargi czyli suszonej rybiej ikry oraz 100% pasty truflowej (niestety większość z dostępnych na rynku zawiera wypełniacz w postaci pieczarek). Nie mając pod ręką tych składników, możecie zastąpić je np. zwykłym makaronem, trufle tapenadą z czarnych oliwek a botargę drobno posiekanymi anchois.

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz