Święta, święta i po świętach, a nas naszła ochota na coś co pamiętamy z dzieciństwa, mianowicie cynamonowe racuchy z jabłkami, posypane cukrem pudrem lub polane miodem. Podobno na Podlasiu podaje się je w Wigilię.
Racuchy – nie znamy nikogo kto za dzieciaka nie próbował tych małych, smażonych na oleju placuszków przyrządzonych z mąki, mleka i jaj. Jedyne co się zmienia, to receptura, a raczej jej poszczególne składniki – zamiast mleka można dać zsiadłe mleko, zamiast sody i proszku do pieczenia drożdże. My poszliśmy o krok dalej i podrasowaliśmy nasz przepis odrobiną cynamonu, z kolei same placki usmażyliśmy na suchej patelni (olej dodaliśmy do ciasta), a nie w głębokim oleju, jak to się zazwyczaj robi.
Przygotowanie racuchów z jabłkami
Jabłka umyjcie, pokrójcie w ćwiartki, obierzcie ze skórki, wytnijcie gniazda nasienne i zetrzyjcie na tarce, na dużych oczkach. Posypcie cynamonem, wymieszajcie i odstawcie na bok.
W misce zmieszajcie mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
Dodajcie ciepłe mleko, jaja, olej rzepakowy i całość porządnie wymieszajcie, na gładką masę, najlepiej trzepaczką do jajek.
Do masy dodajcie jabłka, dobrze wymieszajcie i odstawcie na bok na kwadrans.
Rozgrzejcie patelnię i łyżką nakładajcie porcje masy formując małe placuszki. Smażcie je z każdej strony aż zbrązowieją. U nas, na 9-stopniowej skali na indukcji smażyliśmy placki na 5-tce, po około 2 minuty z każdej strony. A na patelni mieściły nam się 4 placuszki (w trakcie smażenia nieco urosną).
Usmażone cynamonowe racuchy z jabłkami przełóżcie na talerz i udekorujcie, według uznania: cukrem pudrem, miiodem, syropem klonowym, nutellą, dżemem porzeczkowym, jogurtem naturalnym czy śmietaną.
Lista zakupów – cynamonowe racuchy z jabłkami
- 250 gram mąki pszennej tortowej
- 250 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- po pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
- płaska łyżeczka cynamonu
- 2 łyżku oleju rzepakowego
- 3 jabłka średniej wielkości
Do podania do wyboru: cukier puder, miód, syrop klonowy, nutella, dżem porzeczkowy, jogurt naturalny, śmietana.
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.