Kuchnia japońska: łosoś w kewpie

Kuchnia japońska: łosoś w kewpie

Co powiecie na łososia zapiekanego w miso i majonezie? My na początku byliśmy sceptyczni, ale wyszło pysznie, więc dzielimy się przepisem – Kuchnia japońska: łosoś w kewpie.

Przygotowanie łososia

Łososia umyjcie i osuszcie papierowym ręcznikiem. Jeżeli nie udało się Wam kupić takiego bez skóry to po prostu ją odetnijcie.

W misce połączcie białą pastę miso, mirun oraz majonez, i mieszajcie trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji (minutę, dwie).

Dodajcie rybę i z każdej strony wysmarujcie ją przygotowaną pastą.

Przykryjcie miskę i wstawcie do lodówki na pół godziny.

Blachę do pieczenia wyłóżcie folią aluminiową. Połóżcie na niej rybę i pieczcie w 180 stopniach, najpierw przez 5 minut z opcją termoobiegu, po czym przełóżcie blachę wyżej (15-20cm od grzałek), włączcie funkcję grilla z termoobiegiem i pieczcie kolejne 5 minut.

Po tym czasie wyciągnijcie rybę i podzielcie na mniejsze kawałki. Smacznego.

Łososia możecie podać z ugotowanym ryżem krótkoziarnistym, japońskimi kiszonkami albo używać jako dodatku do japońskich zup np. Kuchnia japońska: miso-shiru czy Kuchnia japońska: ochazuke.

Lista zakupów – Kuchnia japońska: łosoś w kewpie

• 300 gram łososia bez skóry

• dwie łyżki białej pasty miso

• łyżeczka mirunu

• dwie łyżki majonezu Kewpie (albo zwykłego)

Więcej o kuchni japońskiej przeczytacie tu:

Źródło: „Gaijin gotuje” I.Orkin.

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz