Co powiecie na łososia zapiekanego w miso i majonezie? My na początku byliśmy sceptyczni, ale wyszło pysznie, więc dzielimy się przepisem – Kuchnia japońska: łosoś w kewpie.
Przygotowanie łososia
Łososia umyjcie i osuszcie papierowym ręcznikiem. Jeżeli nie udało się Wam kupić takiego bez skóry to po prostu ją odetnijcie.
W misce połączcie białą pastę miso, mirun oraz majonez, i mieszajcie trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji (minutę, dwie).
Dodajcie rybę i z każdej strony wysmarujcie ją przygotowaną pastą.
Przykryjcie miskę i wstawcie do lodówki na pół godziny.
Blachę do pieczenia wyłóżcie folią aluminiową. Połóżcie na niej rybę i pieczcie w 180 stopniach, najpierw przez 5 minut z opcją termoobiegu, po czym przełóżcie blachę wyżej (15-20cm od grzałek), włączcie funkcję grilla z termoobiegiem i pieczcie kolejne 5 minut.
Po tym czasie wyciągnijcie rybę i podzielcie na mniejsze kawałki. Smacznego.
Łososia możecie podać z ugotowanym ryżem krótkoziarnistym, japońskimi kiszonkami albo używać jako dodatku do japońskich zup np. Kuchnia japońska: miso-shiru czy Kuchnia japońska: ochazuke.
Lista zakupów – Kuchnia japońska: łosoś w kewpie
• 300 gram łososia bez skóry
• dwie łyżki białej pasty miso
• łyżeczka mirunu
• dwie łyżki majonezu Kewpie (albo zwykłego)
Więcej o kuchni japońskiej przeczytacie tu:
Źródło: „Gaijin gotuje” I.Orkin.
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.