5 lutego obchodzimy Światowych Dzień Nutelli, pysznego włoskiego kremu, idealnego do kanapek, tostów, naleśników, rogalików lub solo. Święto to zapoczątkowała włosko-amerykańska blogerka Sara Rosso w 2007 roku. Nietypowe święta: Światowy Dzień Nutelli.
Historia Nutelli
Problemy z dostępnością kakao po II wojnie światowej popchnęły włoskiego cukiernika Pietro Ferrero do stworzenia pasty z cukru, orzechów laskowych i odrobiny kakao.
W 1946 roku miała ona formę bloku, który kroiło się w plasterki i kładło na chleb. Ten orzechowy blok nazywał się Giandujot.
W 1951 z bloku stworzono miękki krem do chleba i nazwano go SuperCream.
13 lat później, w 1964 roku syn Pietro, Michael Ferrero, udoskonalił recepturę i tak powstała Nutella jaką znamy dziś. Kultowy słoik zaś wprowadzono rok później.
W 1965 roku Nutella podbiła rynek niemiecki a w 1966 francuski.
W 1978 Nutella zawędrowała aż do Australii gdzie niedaleko Sydnej założono pierwszą poza granicami Europy fabrykę orzechowego kremu.
Na nasze podwórko Nutella zawitała dopiero w 1992 roku.
W 2011 roku Nutella zadebiutowała na Facebook-u, rok później obserwowało go już ponad 10 milionów ludzi a w 2015 roku 30 milionów.
31 maja 2017 roku w Chicago otworzono pierwszą oficjalną restaurację Nutelli.
Przepisy z Nutellą
Inne nietypowe święta kulinarne w lutym:
2 – Francuski Dzień Naleśnika
3 – Dzień Ciasta Marchewkowego
5 – Światowy Dzień Nutelli
6 – Międzynarodowy Dzień Barmana
9 – Międzynarodowy Dzień Pizzy
Nietypowe święta: Światowy Dzień Nutelli – źródło: nutella.com
Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.