Kuchnia koreańska: marynowany kurczak dakgalbi

Kuchnia koreańska: marynowany kurczak dakgalbi

Smażony kurczak w paście z czarnej fasoli to kolejny klasyk kuchni koreańskiej. Zamiast filetów możecie użyć mięsa z drobiowych udek, trwardego tofu lub warzyw korzeniowych. Kuchnia koreańska: marynowany kurczak dakgalbi.

Przygotowanie kurczaka

Filety z kurczaka umyjcie, osuszcie papierowymręcznikiem, pokrójcie w kostkę, odstawcie na bok.

W misce zmieszajcie keczupu, pastę chajang z czarnej fasoli, sos sojowy, gochujang pastę z papryki, olej sezamowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir oraz cukier.

Dodajcie kurczaka, całość porządnie wymieszajcie i wstawcie do lodówki na kwadrans.

Po tym czasie rozgrzejcie na patelni olej rzepakowy, przełóżcie kawałki kurczaka wraz z maryatą i smażcie aż mięso nie będzie surowe, od czasu do czasu mieszając. Trwa to około 15 minut.

Lista zakupów – Kuchnia koreańska: marynowany kurczak dakgalbi:

  • dwa pojedyńcze filety z kurczaka
  • olej rzepakowy
  • po 25 ml keczupu, pasty chajang z czarnej fasoli, sosu sojowego
  • po 13ml gochujang pasty z papryki i oleju sezamowego
  • ząbek czosnku
  • 2cm kawałek imbiru
  • 1/2 łyżki cukru

Rada: do tego dania idealnie pasują koreańskie kiszonki (przepis tu: https://kartaczygotowka.pl/kuchnia-koreanska-kimchi-na-3-sposoby/) oraz surówki (przepis tu: https://kartaczygotowka.pl/kuchnia-koreanska-surowki/).

Więcej o kuchni koreańskiej (m.in. o daniach i przyprawach) przeczytacie tu: Cała prawda o kuchni koreańskiej.

Zakupy zrobicie tu: My Korea – Shop & Bistro.

Źródła: „Korea. Nie tylko kimchi” Byung-Hi Lim, Byung-Soon Lim

Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie

Dodaj komentarz