Smażony kurczak w paście z czarnej fasoli to kolejny klasyk kuchni koreańskiej. Zamiast filetów możecie użyć mięsa z drobiowych udek, trwardego tofu lub warzyw korzeniowych. Kuchnia koreańska: marynowany kurczak dakgalbi.
Przygotowanie kurczaka
Filety z kurczaka umyjcie, osuszcie papierowymręcznikiem, pokrójcie w kostkę, odstawcie na bok.
W misce zmieszajcie keczupu, pastę chajang z czarnej fasoli, sos sojowy, gochujang pastę z papryki, olej sezamowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir oraz cukier.
Dodajcie kurczaka, całość porządnie wymieszajcie i wstawcie do lodówki na kwadrans.
Po tym czasie rozgrzejcie na patelni olej rzepakowy, przełóżcie kawałki kurczaka wraz z maryatą i smażcie aż mięso nie będzie surowe, od czasu do czasu mieszając. Trwa to około 15 minut.
Lista zakupów – Kuchnia koreańska: marynowany kurczak dakgalbi:
- dwa pojedyńcze filety z kurczaka
- olej rzepakowy
- po 25 ml keczupu, pasty chajang z czarnej fasoli, sosu sojowego
- po 13ml gochujang pasty z papryki i oleju sezamowego
- ząbek czosnku
- 2cm kawałek imbiru
- 1/2 łyżki cukru
Rada: do tego dania idealnie pasują koreańskie kiszonki (przepis tu: https://kartaczygotowka.pl/kuchnia-koreanska-kimchi-na-3-sposoby/) oraz surówki (przepis tu: https://kartaczygotowka.pl/kuchnia-koreanska-surowki/).
Więcej o kuchni koreańskiej (m.in. o daniach i przyprawach) przeczytacie tu: Cała prawda o kuchni koreańskiej.
Zakupy zrobicie tu: My Korea – Shop & Bistro.
Źródła: „Korea. Nie tylko kimchi” Byung-Hi Lim, Byung-Soon Lim
Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.