Tym którzy wolą super cieńkie, delikatne naleśniki polecamy przepis na szybkie naleśniki z mąki orkiszowej.
Historia naleśników
Pierwsze naleśniki powstały 7 000 lat p.n.e., robione ze zbóż i wody, wyglądem przypominały grube placki niż klasyczne cieńkie naleśniki jakie znamy dziś.
Z kolei we Francji, a dokładniej w Bretanii pierwsze naleśniki powstały w XIII wieku, początkowo wyrabiane jedynie z kaszy gryczanej później zastąpioną mąką gryczaną.
Dziś we Francji naleśniki z kaszy gryczanej nazywają się les galettes. Są to naleśniki w wersji wytrawnej, złożone w kwadrat i podane np. z serem żółtym, szynką, cebulą etc. Przepis na nie znajdziecie tu: Le Cordon Bleu. Z kolei naleśniki z mąki pszennej nazywają się les crêpes i podaje się je uformowane w kształt okrągłego placka, zawsze że słodkimi dodatkami. Przepis na nie znajdziecie tu: Le Cordon Bleu.
Przygotowanie naleśników
W misce zmieszajcie mąkę orkiszowa, mleko, olej, jajka, sól i cukier.
Grudki rozbijcie trzepaczką, a gdy masa będzie jednolita odstawcie ją na 30 minut na bok.
Rozgrzejcie patelnię i smażcie na niej naleśniki. My używamy specjalnej elektrycznej patelni do naleśników, ani jednej ani drugiej nie musicie smarować olejem ponieważ jest on już w cieście na naleśniki. Smacznego!
Lista zakupów – Naleśniki z mąki orkiszowej
- 300ml mleka
- 30ml oleju rzepakowego
- 110 gram mąki orkiszowej
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.