Vege burgery z kaszy i warzyw

Vege burgery z kaszy i warzyw

W upały dobrą alternatywą dla ciężkich, mięsnych dań mogą być dania z warzyw, na przykład vege burgery z kaszy i warzyw.

Przygotowanie burgerów

Kaszę gryczaną ugotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedźcie.

Marchewkę obierzcie, umyjcie, pokrójcie w kostkę i ugotujcie w lekko posolonej wodzie.

W misce zblendujcie ugotowane składniki, jajka oraz wszystkie przyprawy i natkę.

Dodajcie ziarna słonecznika i siemienia lnianego.

Z powstałej masy uformujcie kotleciki, przełóżcie je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczcie 25 minut, w 180 stopniach z termoobiegiem.

Tak przyrządzone burgery możecie jeść z bułką jak klasyczny burger z mięsem i warzywami, albo zawinąć je w liście sałaty, lub podać do obiadu zamiast tradycyjnych kotletów, do tego młode ziemniaczki z koperkiem i mizeria, tylko wtedy użyjcie mniej kurkumy i imbiru.

Możecie też zamiast w kształt burgerów uformować je w pulpeciki i podać z makaronem oraz sosem pomidorowym. Smacznego.

Lista zakupów – Vege burgery z kaszy i warzyw

  • 250 marchewki
  • 10 gram świeżego imbiru
  • 100 gram kaszy gryczanej
  • 2 jajka
  • natka
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • po 1/2 łyżeczki kurkumy i słodkiej papryki
  • łyżka ziaren słonecznika oraz siemienia lnianego
  • sól, pieprz cayenne

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz