W sam raz na wspomnienie lata – kotlety z patisona z botwiną z patelni.
Przygotowanie botwiny z patelni
Botwinę umyjcie i poszatkujcie w miarę drobno.
Na patelni rozgrzejcie olej.
Dodajcie botwinę, sól, pieprz i smażcie kwadrans, aż liście i łodygi zmiękną.
Następnie dodajcie jogurt grecki, wymieszajcie i smażcie jeszcze 2 minuty.
Przygotowanie kotletów z patisona
Patisona obierzcie ze skórki, pokrójcie w 1cm plastry, wydrążcie środek, posólcie i odstawcie na kwadrans.
Po tym czasie przetrzyjcie je papierowym ręcznikiem.
Do szerokiej miski wbijcie całe jajko, dodajcie czarny pieprz i rozbełtajcie widelcem.
Na płaski talerz wsypcie mąkę, na drugi bułkę tartą.
Na patelni rozgrzejcie olej.
Plastry patisona najpierw obtoczcie w mące, strzepnijcie jej nadmiar, następnie w jajku a na koniec w bułce tartej.
Tak opanierowane patisona smażcie na rozgrzanym oleju, z każdej strony, aż zrobią się rumiane.
Lista zakupów – Kotlety z patisona z botwiną z patelni
- patison
- bułka tarta
- jajko
- mąka pszenna
- olej rzepakowy
- liście i łodygi z jednego pęczka botwiny
- ząbek czosnku
- 125ml jogurtu greckiego
- sól, pieprz
Botwina
- Właściwości – ma właściowości uspakajające, pobudza apetyt i poprawia wygląd skóry.
- Witaminy i minerały – zawieraja witaminy A, B, C, D, E i K oraz żelazo, potas i magnez.
- Kalorie – 20 kcal/100 gram.
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.