Mini zapiekanki z koziego sera i moreli

Mini zapiekanki z koziego sera i moreli

Pyszne, mini zapiekanki z koziego sera i moreli, z dodatkiem konfitury, miodu, pieczone na spodzie z cukinii i kalarepki. Idealne na kolacje oraz przyjęcia.

Przygotowanie mini zapiekanek

Cukinię i kalarepkę umyjcie i pokrójcie w 1,5cm plastry.

Roladkę koziego sera pokrójcie w 0,5cm plasterki.

Morele umyjcie, wyjmijcie pestki i pokrójcie w półplasterki.

Na każdym plastru cukini i kalarepy zróbcie kciukiem delikatne wglębienie, następnie nałóżcie w nie odrobinę konfitury z moreli lub figi

Na tak przygotowanych mini zapiekankach połóżcie plasterek koziego serka, a na wierzch półplasterki moreli.

Całość polejcie roztopionym masłem z miodem.

Mini zapiekanki pieczcie 30 minut, w 180 stopniach, z termoobiegiem.

Lista zakupów – Mini zapiekanki z koziego sera i moreli

  • jedna cukinia
  • jedna kalarepa
  • jedna roladka koziego sera
  • 6 moreli
  • 4 łyżki konfitury z moreli lub figi
  • 2 łyżki masła
  • łyżka miodu
    Rada: możecie użyć też koziego sera w plasterkach, sera pleśniowego np. blue albo camembert. A upieczone mini zapiekanki, przed podaniem, możecie ozdobić je dodatkowo orzechami włoskimi, świeżymi figami pokrojonymi w ćwiartki oraz gałązkami świeżego tymianku, a całość polać z wierzchu dodatkową porcją płynnego miodu. Z kolei chcąc odchudzić to danie, zrezygnujcie z polewania ich roztopionym masłem z miodem, a zamiast tradycyjnego dżemu uzyjcie takiego słodzonego sokami a nie cukrem.

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz