Pici all'Aglione

Pici all’Aglione

To toskańskie danie znajdziecie w menu każdej restauracji w regionie. Składniki na Pici all’Aglione kupicie też w każdym sklepie, od makaronu po gotowe sosy w słoiku.

Jednak powtórzenie tego dania w Polsce kryje w sobie małe wyzwanie – chodzi o czosnek, którego ząbki w toskanii są wielkości naszych główek, a i w smaku jest on ciut ostrzejszy.

Gotowanie makaronu

W garnku zagotujcie wodę, posólcie i wrzućcie makaron pici. Gotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Jeżeli używacie makaronu pici pamiętajcie, że gotuje się on minimum 20 minut, dobrze jest go też od czasu do czasu przemieszać, ponieważ lub się sklejać i przywiera do dna garnka.

Przygotowanie sosu

Na patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek.

Dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i smażcie minutę.

Następnie dodajcie obrane pomidory, wymieszajcie, przykryjcie i gotujcie 20 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż pomidory się rozpadną.

Na koniec dodajcie ugotowany, odcedzony ale nie zahartowany zimną wodą makaron pici, wymieszajcie wszystko i posypcie startym serem pecorino.

Lista zakupów – Pici all’Aglione:

  • 200 gram makaronu pici (czyli 4 gniazdka lub 100 spaghetti jeżeli nie macie piti pod ręką)
  • 2 ząbki czosnku (po jednym na osobę)
  • 150 gram obranych pomidorów
  • kawałek sera pecorino (do posypania gotowego dania)
  • sól, pieprz
  • dwie łyżeczki oliwy z oliwek (łyżeczka na osobę)

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz