To toskańskie danie znajdziecie w menu każdej restauracji w regionie. Składniki na Pici all’Aglione kupicie też w każdym sklepie, od makaronu po gotowe sosy w słoiku.
Jednak powtórzenie tego dania w Polsce kryje w sobie małe wyzwanie – chodzi o czosnek, którego ząbki w toskanii są wielkości naszych główek, a i w smaku jest on ciut ostrzejszy.
Gotowanie makaronu
W garnku zagotujcie wodę, posólcie i wrzućcie makaron pici. Gotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Jeżeli używacie makaronu pici pamiętajcie, że gotuje się on minimum 20 minut, dobrze jest go też od czasu do czasu przemieszać, ponieważ lub się sklejać i przywiera do dna garnka.
Przygotowanie sosu
Na patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek.
Dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i smażcie minutę.
Następnie dodajcie obrane pomidory, wymieszajcie, przykryjcie i gotujcie 20 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż pomidory się rozpadną.
Na koniec dodajcie ugotowany, odcedzony ale nie zahartowany zimną wodą makaron pici, wymieszajcie wszystko i posypcie startym serem pecorino.
Lista zakupów – Pici all’Aglione:
- 200 gram makaronu pici (czyli 4 gniazdka lub 100 spaghetti jeżeli nie macie piti pod ręką)
- 2 ząbki czosnku (po jednym na osobę)
- 150 gram obranych pomidorów
- kawałek sera pecorino (do posypania gotowego dania)
- sól, pieprz
- dwie łyżeczki oliwy z oliwek (łyżeczka na osobę)
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.