Wegetariańskie kotleciki z pieczarek i kaszy kuskus, z dodatkiem natki i pestek słonecznika.
Przygotowanie dania
Kaszę kuskus zalejcie wrzątkiem, przykryjcie i odstawcie na 5 minut. Po tym czasie przemieszajcie ją widelcem.
Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kostkę, usmażcie na oleju rzepakowym, aż cebula się zrumieni.
Pieczarki umyjcie, również pokrójcie w drobną kostkę i dodajcie do cebuli. Smażcie aż woda z nich odparuje, od czasu do czasu mieszając.
W misce zmieszajcie kaszę kuskus, usmażoną cebulę z pieczarkami oraz posiekaną natkę pietruszki.
Dodajcie jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, ziarna słonecznika. Całość dobrze wymieszajcie.
Z powstałej masy uformujcie małe kotleciki, obtuczcie je w dodatkowej bułce tartej i smażcie je na rozgrzanym oleju rzepakowym, z każdej strony aż się zrumienią.
Do kotelcików idealnie sparwdzą się frytki z warzyw na przykład z marchewki, cukini, pietruszki i kalarepki (warzywa obierzcie z wyjątkiem cukini, umyjcie, pokrójcie w paski, przełóżcie do miski, dodajcie oliwę z oliwek, sól, pieprz, wędzoną słodką paprykę, wymieszajcie wszystko dłońmi i pieczcie w 180 stopniach przez 45 minut, z termoobiegiem) oraz dip z jogurtu naturalnego z dodatkiem przyprawy curry.
Lista zakupów – kotleciki z pieczarek i kaszy kuskus
- 100 gram suchej kaszy kuskus
- 1 cebula
- 8 średniej wielkości pieczarek
- pół pęczka natki pietruszki
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- olej rzepakowy
- sól, pieprz
- 2 łyżki bułki tartej
- jajko
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.