Kotleciki z pieczarek i kaszy kuskus

Kotleciki z pieczarek i kaszy kuskus

Wegetariańskie kotleciki z pieczarek i kaszy kuskus, z dodatkiem natki i pestek słonecznika.

Przygotowanie dania

Kaszę kuskus zalejcie wrzątkiem, przykryjcie i odstawcie na 5 minut. Po tym czasie przemieszajcie ją widelcem.

Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kostkę, usmażcie na oleju rzepakowym, aż cebula się zrumieni.

Pieczarki umyjcie, również pokrójcie w drobną kostkę i dodajcie do cebuli. Smażcie aż woda z nich odparuje, od czasu do czasu mieszając.

W misce zmieszajcie kaszę kuskus, usmażoną cebulę z pieczarkami oraz posiekaną natkę pietruszki.

Dodajcie jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, ziarna słonecznika. Całość dobrze wymieszajcie.

Z powstałej masy uformujcie małe kotleciki, obtuczcie je w dodatkowej bułce tartej i smażcie je na rozgrzanym oleju rzepakowym, z każdej strony aż się zrumienią.

Do kotelcików idealnie sparwdzą się frytki z warzyw na przykład z marchewki, cukini, pietruszki i kalarepki (warzywa obierzcie z wyjątkiem cukini, umyjcie, pokrójcie w paski, przełóżcie do miski, dodajcie oliwę z oliwek, sól, pieprz, wędzoną słodką paprykę, wymieszajcie wszystko dłońmi i pieczcie w 180 stopniach przez 45 minut, z termoobiegiem) oraz dip z jogurtu naturalnego z dodatkiem przyprawy curry.

Lista zakupów – kotleciki z pieczarek i kaszy kuskus

  • 100 gram suchej kaszy kuskus
  • 1 cebula
  • 8 średniej wielkości pieczarek
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki bułki tartej
  • jajko

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz