Pasta z tuńczyka i ogórków

Pasta z tuńczyka i ogórków

Pyszna pasta z tuńczyka i ogórków, z dodatkiem ziaren słonecznika, idealna do chleba lub jako dip do surowych warzyw.

Przygotowanie dania

Ciecierzycę zalejcie zimną wodą i odstawcie na noc do namoczenia. Następnego dnia ugotujcie ją w tej samej wodzie w której się moczyła, do miękkości. Odcedźcie.

Ogórki kiszone pokrójcie w drobną kostkę.

W misce zmieszajcie ugotowaną ciecierzycę i pokrojone ogórki kiszone.

Dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek, odsączonego z zalewy tuńczyka, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Porządnie wymieszajcie, po czym zblendujcie na gładką masę.

Na koniec dodajcie poszatkowany koperek i pestki słonecznika, wymieszajcie i gotowe.

Lista zakupów – Pasta z tuńczyka i ogórków

  • 120 gram tuńczyka w sosie własnym
  • 2 kiszone ogórki
  • 50 gram suchej ciecierzycy
  • sól, pieprz
  • koperek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka pestek słonecznika

Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz