solianka

Solianka

Jedna z ukochanych zup ładniejszej, solianka. To co, gotujemy?

Składniki

Jedną kiełbasę, u nas to jakieś 100 gram, pokrójcie w plaserki. Boczek pokrójcie w paski. My mieliśmy wędzony parzony, jakieś 87 gram. Pół cebuli poszatkujcie, a 1/4 dużej marchewki i pietruszki pokrójcie w kostke. Odsączcie z zalewy po 25 gram zielonych oraz czarnych oliwek i jeszcze pół łyżki kaparów. Na koniec pokrójcie w kostkę 2 ogórki kiszone.

Solianka

W garnku zesmażcie boczek z kiełbasą, następnie dodajcie cebulę i zeszklijcie. Dodajcie ząbkek czosnku, warzywa (marchew i pietruszkę) i chwilę smażcie. Dodajcie oliwki, kapary i ogórki. Wlejcie nieco ponad pół litra wody, dodajcie 1/4 szklanki passaty i 25 gram przecieru pomidorowego. Na koniec doprawcie soliankę solą i pieprzem. Gotujcie jeszcze 20 minut. Po tym czasie dodajcie trzy plasterki cytryny oraz pokrojony koperek. Dużo koperku. Gotowe.

W zupie cytryna się rozpadnie, jeżeli zostawicie ją na drugi dzień. Jej miąsz będzie wyczuwalny w smaku, z kolei sama zupa lekko zgorzknieje. Nam tak smakuje, ale jeżeli Wam nie, to dodawajcie cytrynę dopiero na talerzu.

solianka
solianka

Podanie

Soliankę podawajcie z łyżeczką śmietany oraz kromką żytniego chleba posmarowanego masłem i posypanego solą. My tak lubimy najbardziej.

Więcej naszych przepisów tu: klik. I na naszym Instagramie. Znajdziecie tu kilka ciekawych propozycji na obiady i kolacje. Kilka przepisów ze świata oraz słodkie domowe wypieki, pieczywo i zdrowe desery. Smacznego!

Dodaj komentarz