Maczanka po krakowsku, znacie to danie? Ładniejsza kiedyś myślała, że to zupa. Pomyliło jej się z zalewajką. I tu mały spojler: jednak maczanka to nie zupa, tylko mięsko, i to w bułeczce. Pszennej, najlepszej.
Przygotowanie
Aby przygotować maczankę będziecie potrzebować pół kilograma karkówki. Natrzyj ją ząbkiem czosnku i szybko obsmaż na patelni. Obsmażenie jest ważne, żeby ładnie zamknąć soki w środku mięsa. Następnie przełóż karkówkę do naczynia żaroodpornego. Dodaj do niej ćwiartki z jednej cebuli oraz dwóch pieczarek. Całość posól, popieprz, dodaj pół łyżeczki papryki oraz pół łyżki kminku. Na koniec wlej do naczynia 100 ml czerwonego, wytrawnego wina. Karkówkę piecz godzinę, w 180 stopniach pod przykryciem.
Maczanka po krakowsku – podanie
Upieczone mięso należy pokroić w plastry. Do tego bułkę kajzerkę rozkroić, spód polać sosem spod mięsa, położyć plaster karkówki i przykryć górą bułki. Smacznego.
Więcej naszych przepisów tu: klik. I na naszym Instagramie. Znajdziecie tu kilka ciekawych propozycji na obiady i kolacje. Kilka przepisów ze świata oraz słodkie domowe wypieki, pieczywo i zdrowe desery. Przeczytajcie też koniecznie nasze wpisy o wszelakich pieczeniach do chleba: karkówce, szynce i schabie. Jest też kilka opcji wegetariańskich, chociaż przy silniejszym to niełatwe. A jak nie chce wam się gotować, to w sekcji „Odwiedzone miejsca” znajdziecie listę odwiedzonych przez nas miejsc i ich recenzje.