Jest trochę zabawy z tym daniem, mimo że kluski kładzione z boczniakami nie wymagają nie wiadomo jakich składników, jednak same kluchy są dość czasochłonne. Dlatego najlepiej będzie, jeżeli będziecie je robić krok po kroku, tak jak opisaliśmy to poniżej.
Omasta
Na patelnię wlejcie olej i usmażcie na nim jedną cebulę pokrojoną w kostkę oraz 100 gram surowego boczeku pokrojonego w paski. Usmażone składniki przełóżcie do miseczki. Na tej samej patelni usmażcie 250 gram boczniaków pokrojonych w kostkę. Doprawcie je solą i smażcie tak długo aż zbrązowieją.
Kluski kładzione
Zagotujcie w garnku wodę z solą. Do miski wsypcie 150 gram mąki, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 1/4 łyżeczki soli. Następnie dodajcie 50 ml mleka oraz 30 ml wody i wbijcie jedno całe jajko. Wymieszajcie wszystko by powstała jednolita masa. My użyliśmy miksera z hakiem do wyrabiania ciasta. Spokojnie da się też zwykłym, ręcznym robotem. Na koniec łyżką, wcześniej zanurzoną w gotującej się wodzie, nabierajcie kawałki ciasta i przekładajcie do gotującej się wody. Ważne, żeby za każdym razem zanurzyć łyżkę we wrzątku. Inaczej ciasto przyklei się do łyżki i nie będzie chciało z niej zejść w garze. Gotujcie kluski przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Kluski kładzione z boczniakami – podanie
Odsączone w wody kluski przełóżcie na patelnię, dodajcie do nich usmażone wcześniej boczniaki z boczkiem i podsmażcie chwilę. Smacznego.
Lista zakupów
100 gram surowego boczku
1 cebula
olej (do smażenia)
250 gram boczniaków
ząbek czosnku
przyprawy: sól, pieprz
150 gram mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml mleka
30 ml wody
1 jajko
Rada: zamiast boczniaków możecie użyć pieczarek, a jeżeli danie ma być wege, to zrezygnujcie z boczku.
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na Instagramie.