To danie, frittata z ziemniakami, świetnie sprawdza się jako śniadanie. Dodatkowo, w naszym przepisie, jest to danie wegetariańskie, bez grama mięsa.
Przygotowanie
Na patelnię wlejcie jedną łyżkę oliwy i podsmażcie na niej starty na tarce ząbek czosnku. Następnie dodajcie pokrojone w pióra dwie szalotki. Wszystko razem wymieszajcie i dodajcie pokrojonego w kostkę pomidora oraz garść szpinaku. Smażcie warzywa dwie minuty, po czym dodajcie pokrojone w kostkę dwa ugotowane ziemniaki. My ugotowaliśmy je dzień wcześniej, do obiadu, i akurat trochę nam zostało. Stąd właśnie wziął się pomysł na ten przepis – frittata z ziemniakami. Ziemniaki smażcie z warzywami przez dwie minuty, co jakiś czas mieszając danie żeby się nie przypaliło. Następnie wlejcie na patelnię dwa rozbełtane jajka. Całość doprawcie solą i pieprzem. Gdy jajka na patelni się zetną, danie jest gotowe.
Lista zakupów
1 ząbek czosnku
2 szalotki
1 pomidor
garść szpinaku baby
2 ugotowane ziemniaki
oliwa, sól, pieprz
Rada: do tego dania możecie dodać też marchewkę, cukinię albo pieczarki. Możecie też przygotować je z kiełbasą chorizo albo boczkiem. Na koniec możecie posypać frittatę świeżymi ziołami, albo szypiorkiem czy koperkiem, a nawet natką. Z kolei do masy jajecznej możecie wkroić odrobinę papryczki chilli. Jak widać, frittata z ziemniakami pozostawia duże pole do popisu, jeśli chodzi o dobór składników.
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na Instagramie.