Szybki przepis na sycący obiad, do tego vege, to faszerowane pomidory i cukinia z ryżem, pieczarkami i przyprawami. My nasze warzywa zamówiliśmy u Paczka z Gospodarstwa – prosto pod drzwi, bez plastiku, wszystko przyjemnie świeże i pachnące. Co ciekawe skrzynka jest w depozycie, oddacie ją przy kolejnym zamówieniu.
Przygotowanie farszu
Pomidory umyjcie, odkrójcie górę i wydrążcie środek, nie wyrzucajcie miąszu. Cukinię umyjcie, odkrójcie końce, następnie przekrójcie ją na pół a potem jeszcze raz na pół wzdłuż, tak aby powstały cztery łódeczki. Środek wydrążcie. Nie wyrzucajcie miąszu, przyda się na później. Cukinię wstawcie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpieczcie przez 10-15minut. W międzyczasie w osolonej wodzie ugotujcie 100 gram ryżu.
Na patelni usmażcie jedną cebulę pokrojoną w kostkę, dodajcie starty na tarce jeden ząbek czosnku. Przesmażcie. Następnie dodajcie po łyżeczce sproszkowanego imbiru, kuminu oraz kolendry. Całość wymieszajcie i smażcie minutę, aż poczujecie zapach przypraw. Następnie dodajcie drobno pokrojone pieczarki i poszatkowany miąsz z wydrążonej wcześniej cukini. Całość smażcie aż pieczarki odparują wodę, po czym dodajcie miąsz z pomidora. Smażcie jeszcze 5 minut, doprawcie solą i pieprzem. a na koniec wsypcie ugotowany ryż. Całość wymieszajcie.
Faszerowane pomidory i cukinia – pieczenie
Na wydrążonej cukinii i pomidorach ułóżcie farsz. Następnie warzywa przełóżcie do foremki i pieczcie 180 stopniach przez 30 minut, z termoobiegiem, bez przykrycia.
Lista zakupów
dwa pomidory malinowe
cukinia (duża)
1 cebula
ząbek czosnku
8 małych pieczarek
100 gram ryżu (przed ugotowaniem, lub po prostu jeden woreczek)
przyprawy: sól, pieprz, kumin, imbir, kolendra
oliwa
Rada: farszem możecie napełnić też połówki papryki. A jeżeli nie chcecie dania w wersji wegetariańskiej, to możecie do farszu dodać mielone mięso lub boczek.
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na Instagramie.