Dzisiaj podzielimy się z Wami przepisem na kaszubskie ferkase z kurczaka, zwane też frykasami z kurczaka. I tutaj również zapewniamy, że mimo iż połączenie składników może zniechęcać, ferkase smakuje obłędnie. Silniejszemu też, chociaż Ładniejsza obstawiała, że nie będzie chciał jeść.
Mięso
Do przygotowania ferkase będziecie potrzebwać ugotowane 4 podudzia kurczaka i jedno całe udko oraz 1,5 szklanki bulionu. My wykorzystaliśmy nasze resztki z kaszubskiej zupy musztardowej: klik. Jeżeli nie macie resztek to poniżej podajemy przepis na mięso i bulion.
Przygotowanie bulionu:
do garnka włóżcie umyte kawałki kurczaka: 4 podudzia i jedno całe udko. Dodajcie obrane warzywa: 6 marchewek, 4 pietruszki, kawałek selera i pora, po 4 gałązki natki pietruszki i koperku. Całość zalejcie 2 litrami wody. Dodajcie sól, pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego i liść laurowy. Gotujcie na małym ogniu, pod przykryciem przez 3 godziny.
Ryż
200 gram ryżu długoziarnistego ugotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po odcedzeniu przełóżcie ryż do naczynia żaroodpornego i zalejcie 1,5 szklanki ciepłego mleka z rozpuszczoną 1 łyżką masła. Całość pieczcie pod przykryciem 30min w 180 stopniach, z termoobiegiem.
Sos
W garnku rozpuście 100 gram masła, a następnie dodajcie 2,5 łyżki mąki . Zamieszajcie, gdy zasmażka zgęstnieje, powoli zacznijcie wlewać szklankę bulionu, ciągle mieszając. Gdy sos zgęstnieje, dodajcie 1/2 szklanki śmietanki 30% zmieszanej z 2 żółtkami. Cały czas mieszajcie. Pogotujcie kilka minut, po czym wsypcie 25 gram rodzynek i doprawcie całość solą, cukrem i pieprzem cytrynowym.
Podanie
Na talerz nałóżcie ryż, polejcie sosem (tylko ryż, nie mięso) i na to połóżcie kawałki kurczaka. Smacznego!
Lista zakupów
Bulion:
4 podudzia kurczaka
1 udko kurczaka
2 litry wody
po 4 gałązki natki pietruszki i koperku
sól, pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy
Ryż:
200 gram ryżu długoziarnistego
1,5 szklanki mleka
1 łyżka masła
Sos:
100 gram masła
2,5 łyżki mąki
1 szklanka bulionu
1/2 szklanki śmietanki 30%
2 żółtka
25 gram rodzynek
pieprz cytrynowy, sól, cukier (po szczypcie)
Rada: w orginalnych przepisach jest połówka cytryny, a dokładniej sok i skórka z niej. My nie mieliśmy jej pod ręką, więc użyliśmy pieprzu cytrynowego. Zmniejszyliśmy też proporcje, bo wydały się nam one lekko zaburzone, np ilość ryżu do mleka. Możecie też spokojnie dać mniej masła.
Więcej informacji na temat kuchni kaszubskiej tu: klik. A więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na naszym Instagramie.
Restauracja Winne Grono Kaszubskie Ferkase pier z kurczaka kukurydzianego, sous vide w potrawce, ryz z warzywami brunaise, por (fot. I. Kowalska)