Tym oto wpisem kończymy naszą przygodę z kuchnią kaszubską. A żeby osłodzić Wam gorycz rozstania, proponujemy deser, czyli legumina cytrynowa po kaszubsku. Nie ma co ukrywać, rozsmakowaliśmy się w tych daniach. Po pierwsze dlatego, że są one smaczne, po drugie dlatego że są banalnie proste w przygotowaniu. Mamy nadzieję, że i Was udało nam się zainspirować poeksperymentowania z kuchnią kaszubską.
Przygotowanie – legumina cytrynowa
Cytrynę sparzcie wrzątkiem, po czym zetrzyjcie z niej skórkę oraz wyciśnijcie z sok.
Cztery łyżeczki żelatyny rozpuście w odrobinie wody, po czym podgrzejcie i mieszajcie do jej rozpuszczenia.
W misce ubijcie kogel-mogel, czyli 4 żółtka z 4 łyżkami cukru. Następnie, w osobnym naczyniu ubijcie pianę z pozostałych 4 białek i 1 łyżki cukru. Połączcie ze sobą obie masy. Następnie dodajcie sok i skórkę z cytryny. Wymieszajcie. Na koniec wlejcie rozpuszczoną żelatynę. Masę przelejcie do miseczek, a te wstawcie do lodówki na całą noc.
Lista zakupów
4 jajka
5 łyżek cukru (u nas trzcinowy)
1 cytryna
4 łyżeczki żelatyny
woda
Rada: zamiast soku z cytryny możecie dać kakao, albo kakao i skórkę oraz sok z pomarańczy, ewentualnie sok i skórkę z pomarańćczy oraz cynamon.
Ilość | Gramatura | Składnik | Kcal |
4 | sztuki | jajko | 359 |
5 | łyżeczek | cukier trzcinowy | 120 |
1 | sztuka | cytryna | 32 |
4 | łyżeczki | żelatyna | 55 |
566 kcal na 4 porcje 1 porcja =141 kcal |
Więcej informacji na temat kuchni kaszubskiej tu: klik. A więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na naszym Instagramie.