Legumina cytrynowa

Legumina cytrynowa

Tym oto wpisem kończymy naszą przygodę z kuchnią kaszubską. A żeby osłodzić Wam gorycz rozstania, proponujemy deser, czyli legumina cytrynowa po kaszubsku. Nie ma co ukrywać, rozsmakowaliśmy się w tych daniach. Po pierwsze dlatego, że są one smaczne, po drugie dlatego że są banalnie proste w przygotowaniu. Mamy nadzieję, że i Was udało nam się zainspirować poeksperymentowania z kuchnią kaszubską.

Przygotowanie – legumina cytrynowa

Cytrynę sparzcie wrzątkiem, po czym zetrzyjcie z niej skórkę oraz wyciśnijcie z sok.

Cztery łyżeczki żelatyny rozpuście w odrobinie wody, po czym podgrzejcie i mieszajcie do jej rozpuszczenia.

W misce ubijcie kogel-mogel, czyli 4 żółtka z 4 łyżkami cukru. Następnie, w osobnym naczyniu ubijcie pianę z pozostałych 4 białek i 1 łyżki cukru. Połączcie ze sobą obie masy. Następnie dodajcie sok i skórkę z cytryny. Wymieszajcie. Na koniec wlejcie rozpuszczoną żelatynę. Masę przelejcie do miseczek, a te wstawcie do lodówki na całą noc.

Lista zakupów

4 jajka
5 łyżek cukru (u nas trzcinowy)
1 cytryna
4 łyżeczki żelatyny
woda

Rada: zamiast soku z cytryny możecie dać kakao, albo kakao i skórkę oraz sok z pomarańczy, ewentualnie sok i skórkę z pomarańćczy oraz cynamon.

IlośćGramaturaSkładnikKcal
4sztukijajko359
5łyżeczekcukier trzcinowy120
1sztukacytryna32
4łyżeczkiżelatyna55
566 kcal na 4 porcje
1 porcja =141 kcal

Więcej informacji na temat kuchni kaszubskiej tu: klik. A więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na naszym Instagramie

Dodaj komentarz