Kaszubskie ruchanki

Kaszubskie ruchanki

Już mieliśmy się żegnać z kuchnią kaszubską, ale przypomniały nam się kaszubskie ruchanki, czyli drożdżowe placki z jabłkami, no to Ładniejsza usmażyła.

Przygotowanie ciasta

W szklance zmieszajcie 19 gram świeżych drożdży z łyżką cukru trzcinowego i trzema łyżkami ciepłego mleka. Przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do potrojenia objętości.

Gdy zaczyn wyrośnie, w misce zmieszajcie 250 gram mąki pszennej ze szczyptą soli oraz 2 łyżkami cukru trzcinowego. Dolejcie 250 ml ciepłego mleka, 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego oraz jedno jajko. Gdy ciasto będzie gładkie dodajcie drożdżowy zaczyn i obrane, pokrojone w kostkę jabłko. Wymieszajcie. Całość przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na godzinę.

Smażenie

Gdy ciasto wyrośnie, na patelni rozgrzejcie olej (u nas rzepakowy) i małymi porcjami nakładajcie kaszubskie ruchanki. Smażcie z każdej strony do zrumienienia. Podawajcie z cukrem pudrem.

Lista zakupów

19 gram świeżych drożdży
3 łyżki cukru trzcinowego
250 ml ciepłego mleka
250 gram mąki pszennej

szczypta soli
3 łyżkami oleju roztopionego kokosowego
(w orginalnych przepisacj 50 gram roztopionego masła)
jajko
1 jabłko
(obrane i pokrojone w kostkę)
olej do smażenia
Rada: do jabłek możecie dodać cynamon, a zamiast cukru pudru użyć syropu klonowego, miodu czy dżemu.

Więcej informacji na temat kuchni kaszubskiej tu: klik. A więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na naszym Instagramie.

Dodaj komentarz