Zatęskniliśmy za rybami i owocami morza, i z tej właśnie tęsknoty powstało nasze nowe danie: pieczone morskie smakołyki – pieczony łosoś tuńczyk i krewetki.
Marynowanie
Łososia, tuńczyka i krewetki umyjcie i osuszcie papierowym ręcznikiem. Dodatkowo odetnijcie skórę z łososia, obierzcie krewetki z pancerzyków, oderwijcie głowy i usuńcie jelitko.
Łososia pokrójcie na kawałki, przełóżcie do miski, dodajcie sól, pieprz cytrynowy, dwie łyżki oliwy z oliwek, rozgnieciony ząbek czosnku, sok z połówki cytryny i jeden plaster pokrojony na ćwiartki oraz poszatkowany pęczek koperku i pokrojony w półplasterki por. Wymieszajcie, przykryjcie i wstawcie do lodówki na godzinę.
Krewetki przełóżcie do kolejnej miski, dodajcie sól, pieprz czarny, dwie łyżki oliwy z oliwek, zgnieciony ząbek czosnku, osiem pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół oraz poszatkowaną natkę pietruszki i drobno posiekaną papryczkę chilli bez pestek. Wymieszajcie, przykryjcie i wstawcie do lodówki na godzinę.
Tuńczyka pokrójcie na kawałki, nasmarujcie oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Zawińcie w folię aluminiową i wstawcie do lodówki na godzinę.
Pieczenie
Dno naczynia żaroodpornego/brytfankę wysmarujcie oliwą i ułóżcie w nim kawałki tuńczyka, obok połóżcie krewetki i na koniec łososia, razem z marynatami. Całość skropcie odrobiną soku z cytryny, na górę połóżcie kawałki masła oraz gałązkę pomidorków koktajlowych.
Pieczcie całość 15min pod przykryciem, w 180 stopniach z termoobiegiem. Po tym czasie ściągnijcie pokrywkę/folię i pieczcie jeszcze 10 minut. Smacznego!
Lista zakupów – morskie smakołyki – pieczony łosoś, tuńczyk i krewetki
Do krewetek:
1/2 kg krewetek całych, surowych (18 sztuk)
sól, pieprz czarny
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
8 pomidorków koktajlowych
natka pietruszki
papryczka chilli
Do łososia:
300 gram filetu z łososia ze skórą
sól, pieprz cytrynowy
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
sok z połówki cytryny i jeden plaster cytryny (pokrojony na ćwiartki)
pęczek koperku
pół pora (biała część)
Do tuńczyka:
150 gram polędwicy z tuńczyka
sól, pieprz czarny
oliwa z oliwek
Do przybrania:
30 gram masła
gałązka pomidorków koktajlowych
sok z dwóch plasterków cytryny