Co powiecie na zielony chleb ze szpinakiem i ziarnami? Pięknie wygląda, dobrze smakuje.
Przygotowanie chleba
200 gram szpinaku zmiksujcie na gładką masę z 200ml wody i 20ml oleju.
W misce zmieszajcie 270 gram mąki pszennej z 80 gramami mąki graham.
Dodajcie po 20 gram pestek słonecznika i dyni, 20 gram siemienia lnianego, sól do smaku, po łyżce proszku do pieczenia i sody. Wymieszajcie.
Do suchych składników dodajcie teraz zmiksowany z wodą i olejem szpinak.
Całość dokładnie wymieszajcie na gładką masę, na koniec dodajcie łyżkę octu i ponownie wymieszajcie. Ocet dodaje się aby ciasto czy chleb nabrały puszystości.
Masę przelejcie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczcie 40 minut w 220 stopniach, z termoobiegiem. Po upieczeniu wyciągnijcie chleb z foremki i zostawcie do wystygnięcia.
Lista zakupów – chleb ze szpinakiem i ziarnami
- 270 gram mąki pszennej
- 80 gram mąki graham
- 200 gram szpinaku
- 200 ml wody
- 20 ml oleju
- sól
- po 20 gram pestek słonecznika i dynii
- 20 gram siemienia lnianego
- po łyżce sody i proszku do pieczenia
- łyżka octu
Rada: możecie też zamiast 270 gram mąki pszennej dać 140 gram pszennej i 130 gram orkiszowej. Innym razem upiekliśmy go tylko z mąki orkiszowej, ale nie wszystkim smakował.