Chleb ze szpinakiem

Chleb ze szpinakiem i ziarnami

Co powiecie na zielony chleb ze szpinakiem i ziarnami? Pięknie wygląda, dobrze smakuje.

Przygotowanie chleba

200 gram szpinaku zmiksujcie na gładką masę z 200ml wody i 20ml oleju.
W misce zmieszajcie 270 gram mąki pszennej z 80 gramami mąki graham.
Dodajcie po 20 gram pestek słonecznika i dyni, 20 gram siemienia lnianego, sól do smaku, po łyżce proszku do pieczenia i sody. Wymieszajcie.
Do suchych składników dodajcie teraz zmiksowany z wodą i olejem szpinak.
Całość dokładnie wymieszajcie na gładką masę, na koniec dodajcie łyżkę octu i ponownie wymieszajcie. Ocet dodaje się aby ciasto czy chleb nabrały puszystości.
Masę przelejcie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczcie 40 minut w 220 stopniach, z termoobiegiem. Po upieczeniu wyciągnijcie chleb z foremki i zostawcie do wystygnięcia.

Lista zakupów – chleb ze szpinakiem i ziarnami

  • 270 gram mąki pszennej
  • 80 gram mąki graham
  • 200 gram szpinaku
  • 200 ml wody
  • 20 ml oleju
  • sól
  • po 20 gram pestek słonecznika i dynii
  • 20 gram siemienia lnianego
  • po łyżce sody i proszku do pieczenia
  • łyżka octu
    Rada: możecie też zamiast 270 gram mąki pszennej dać 140 gram pszennej i 130 gram orkiszowej. Innym razem upiekliśmy go tylko z mąki orkiszowej, ale nie wszystkim smakował.

Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik, na naszym Facebooku oraz na naszym Instagramie

Dodaj komentarz