Kilka dni temu mieliśmy okazję spróbować sushi z Fuji Sushi Kraków, taka weekendowa odskocznia w diecie.
Historia sushi
Na początku sushi było jedynie przekąską, która z czasem awansowała do rangi wykwintnego dania, by w latach 60 i 70-tych stać się fast food-em.
Na pewno kojarzycie, zwłaszcza z amerykańskich filmów i seriali restauracje sushi, w których kawałki sushi płyną nieśpiesznie na małych łódeczkach wzdłuż kontuaru, za którym stoi sushi kucharz i je przygotowuje. A czy wiecie, że pierwszą restauracją na świecie, która wprowadziła to rozwiązanie była Genroku Sushi, otworzona w 1958 roku w Osace przez Yoshiaki Shiraishi? To on, twórca przenośnej toalety, zafascynowany taśmą produkcyjną podpatrzoną pięć lat wcześniej w jednym z browarów, postanowił zastosować podobne rozwiązanie w swojej restauracji i stworzył metalową taśmę służącą to transportowania sushi. Taśma ta poruszała się 8cm na sekundę i zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara.
Rodzaje sushi:
- nigriri – (nigiru – ściskać, ugniatać) – najstarsza forma sushi, składająca się z owalnie ugniecionego ryżu z odrobiną wasabi, a na jego wierzchu ułożona jest np. krewetka, ryba albo omlet,
- hosomaki (hosoi – chudy, cieńki) – małe, z niewielką ilością ryżu i tylko jednym składnikiem, warzywem lub rybą, zawinięte w nori, krojone na 6 kawałków,
- uramaki – (ura – odwrotnie, maki – rolować) – zwane też california maki, wymyślone dla Amerykanów, zwijane są odwrotnie niż np. futomaki czy hosomaki, czyli na zewnątrz mamy ryż a glony nori w środku, posypane z zewnątrz sezamem,
- futomaki – (futoi – tłusty, gruby) – grube, zawinięte w nori, z dużą ilością ryżu i minimum czterema składnikami, w tym z rybą i surowymi warzywami,
- kaburamaki – uramaki owinięte dodatkową porcją ryby lub warzyw,
- sashimi – kawałki surowej ryby z dodatkami, bez ryżu, występuje też sashimi roll, czyli sushi bez ryżu a zamiast glonów rybę i warzywa zawija się w papier ryżowy,
- gunkan – (gunkan – statek wojenny) – odmiana nigri, w formie łódeczki z ryżu, owiniete glonami, w środku wypełnione np. siekaną rybą lub ikrą,
- date – sushi zawinięte w omlet japoński (tamago).
W menu Fuji Sushi Kraków
Ich sushi znajdziecie w trzech lokalizacjach: jedna w Gliwicach, dwie w Krakowie – na ulicy Pszona i Obozowej. Sushi zamówicie bezpośrednio przez ich stronę albo używając popularnych portali do zamawiania jedzenia. W ofercie Fuji sushi znajdzecie takie klasyki jak nigriri, hosomaki, uramaki, futomaki, tempurę, sashimi, gunkan oraz zestawy sushi. Warto przyjrzeć się ich specjałom, wśród których znajdziecei m.in. sushi geysha z sosem mango czy maguro dragon z opalanym tuńczykiem. Dodatkowo, jako przystawkę możecie zamówić np. smażone pierożki goyza czy warzywa i krewetki w tempurze. Do picia koniecznie wybierzcie napój Mogu-Mogu liczi, będący połączeniem soku owocowego oraz sfermentowanej galaretki kokosowej zwanej nata de coco.
Nasz wybór
Z Fuji Sushi zamawialiśmy już dwa razy, a za każdym razem decydowaliśmy się na gotowy zestaw. Za pierwszym razem był to zestaw Kikko, składający się z nigri z łososiem i krewetką, hosomaki z łososiem oraz Philadelphia maki. Za drugim razem zestaw Takashi złożony z Philadelphia maki i futomaki. Do tego sałatka wakame z wodorostów, pierożki Goyza z warzywami i słodki sos unagi.
Za każdym razem jedzenie zostało zapakowane w papier a nie w plastik i dostarczone na czas. A samo sushi, jak i pozostałe dania, zostały ładnie skomponowane, do tego były przyjemnie świeże i po prostu pyszne. Polecamy Wam Fuji Sushi!
Fuji Sushi Kraków
ul.Mieczysława Pszona 5/78 oraz ul.Obozowa 22a, Kraków