Co powiecie na domowe, orzeźwiające bakaliowe lody bananowe? Mają prosty skład, nie zawierają cukru białego i są bardzo łatwe w przygotowniu. Przekonaliśmy Was? No to do roboty.
Przygotowanie
Banany obierzcie ze skórki, pokrójcie w centymetrowe plasterki, przełóżcie do pojemnika, skropcie sokiem z cytryny żeby nie ściemniały, wymieszajcie, przykryjcie i wstawcie do zamrażarki na trzy godziny.
Pojemnik, jeżeli jest szklany (my używamy takich z Ikea, szklane z plastikową przykrywką) warto wyłożyć papierem do pieczenia. Wtedy łatwiej będzie odkleić od niego zamarznięte kawałki banana. Jeżeli nie macie papieru, wystarczy po wyciągnięciu z zamrażarki odstawić pojemnik na chwilę by banany lekko odtajały i łatwiej było je odkleić od dna.
Orzechy laskowe i migdały rozdrobnijcie na mniejsze kawałki.
Rodzynki oraz figę pokrójcie w drobną kostkę.
Do blendera wrzućcie zamarznięte banany, dodajcie mleko i miód i zblendujcie na gładką masę.
My używamy blendera kielichowego i miksujemy w nim lody na najwolniejszych obrotach. Raz że przy dużych noże szybko zapychają się i raz po raz trzeba go wyłączać a następnie łyżką przemieszać masę przed dalszym blendowaniem, dwa zblendowana na wolnych obrotach masa staje się bardziej kremowa.
Następnie dodajcie rozdrobnione orzechy laskowe, migdały, figę i rodzynki i zamieszajcie kilka razy by bakalie równomiernie rozłożyły się w masie. Gotowe.
Lody należy jeść zaraz po przygotowaniu, ewentualnie możecie je też natychmiast zamrozić, ale nie przechowujcie ich w zamrażarce dłużej niż 2-3 dni.
Lista zakupów – bakaliowe lody bananowe
- 2 dojrzałe banany (232 kcal)
- 3 łyżki mleka krowiego lub roślinnego (39 kcal)
- 5 gram orzechów laskowych (32 kcal)
- 5 gram migdałów (29 kcal)
- 10 gram rodzynek (30 kcal)
- 1 suszona figa (37 kcal)
- łyżeczka miodu (23 kcal)
- sok z cytryny
- Info: całość ma 422 kcal, z otrzymanych proporcji otrzymacie dwie porcje lodów, każda po 211 kcal.
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.
Bakaliowe lody bananowe