Cynamonowe racuchy z jabłkami

Cynamonowe racuchy z jabłkami

Święta, święta i po świętach, a nas naszła ochota na coś co pamiętamy z dzieciństwa, mianowicie cynamonowe racuchy z jabłkami, posypane cukrem pudrem lub polane miodem. Podobno na Podlasiu podaje się je w Wigilię.

Racuchy – nie znamy nikogo kto za dzieciaka nie próbował tych małych, smażonych na oleju placuszków przyrządzonych z mąki, mleka i jaj. Jedyne co się zmienia, to receptura, a raczej jej poszczególne składniki – zamiast mleka można dać zsiadłe mleko, zamiast sody i proszku do pieczenia drożdże. My poszliśmy o krok dalej i podrasowaliśmy nasz przepis odrobiną cynamonu, z kolei same placki usmażyliśmy na suchej patelni (olej dodaliśmy do ciasta), a nie w głębokim oleju, jak to się zazwyczaj robi.

Przygotowanie racuchów z jabłkami

Jabłka umyjcie, pokrójcie w ćwiartki, obierzcie ze skórki, wytnijcie gniazda nasienne i zetrzyjcie na tarce, na dużych oczkach. Posypcie cynamonem, wymieszajcie i odstawcie na bok.

W misce zmieszajcie mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.

Dodajcie ciepłe mleko, jaja, olej rzepakowy i całość porządnie wymieszajcie, na gładką masę, najlepiej trzepaczką do jajek.

Do masy dodajcie jabłka, dobrze wymieszajcie i odstawcie na bok na kwadrans.

Rozgrzejcie patelnię i łyżką nakładajcie porcje masy formując małe placuszki. Smażcie je z każdej strony aż zbrązowieją. U nas, na 9-stopniowej skali na indukcji smażyliśmy placki na 5-tce, po około 2 minuty z każdej strony. A na patelni mieściły nam się 4 placuszki (w trakcie smażenia nieco urosną).

Usmażone cynamonowe racuchy z jabłkami przełóżcie na talerz i udekorujcie, według uznania: cukrem pudrem, miiodem, syropem klonowym, nutellą, dżemem porzeczkowym, jogurtem naturalnym czy śmietaną.

Lista zakupów – cynamonowe racuchy z jabłkami

  • 250 gram mąki pszennej tortowej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • po pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżku oleju rzepakowego
  • 3 jabłka średniej wielkości
    Do podania do wyboru: cukier puder, miód, syrop klonowy, nutella, dżem porzeczkowy, jogurt naturalny, śmietana.

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz