Domowe pieczywo – ten wpis będziemy uzupełniać na bieżąco, o nowe przepisy na chleby, bułki i inne, pyszne domowe wypieki.
Domowe pieczywo – chleb bezglutenowy
Nasz ulubiony, pieczony przynajmniej raz w tygodniu to chleb z mąki gryczanej (250gr.), ryżowej (150gr.) i ziemniaczanej (100gr.). Do tego paczka suchych drożdży (7gr.), dwie płaskie łyżki siemienia lnianego, po łyżce cukru i soli. Wystarczy wymieszać, dolać pół litra letniej wody, i ponownie wymieszać. Następnie ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, po czym przykrywamy foremkę bawełnianią ściereczką i dajemy mu wyrosnąć przez godzinę. Po tym czasie chleb pieczemu 50min w 220 stopniach, z opcją góra dół, bez termoobiegu. Taki chleb wystarcza nam na 4 dni. Jeżeli chcemy mieć mniejszą ilość pieczywa w domu, wówczas wszystkie proporcje z tego przepisu zmniejszamy o połowę i wychodzi nam mały chlebek, w sam raz na dwa dni. Więcej o tym przepisie tu: klik
Domowe pieczywo – domowy chleb
Chleb który zrobiliśmy, mimo tego że pszenny i bardzo lekki, postał sobie kolejne kilka dni. Zaskoczyło to nas, spodziewaliśmy się reakcji jak w przypadku bagietki. Ale nie, dał radę. Do jego wykonania będzie potrzebne: mąka, drożdże, cukier, sól, ciepła woda, oliwa. Pół kilo mąki zmieszać z opakowaniem suchych drożdży, dodać łyżeczkę cukru i soli. Następnie dolać nieco ponad szklankę ciepłej wody oraz łyżkę oliwy. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie przełożyć ciasto do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny. Na koniec formę wstawić do piekarnika, i piec pół godziny w temperaturze 220 stopni. My używamy opcji z termoobiegiem. Jeśli chodzi o mąkę, zmieszaliśmy pół na pół pszenną z mąką typ 00.
Więcej naszych przepisów tu: klik. Oraz na Instagramie. Smacznego!
9 myśli na temat “Domowe pieczywo”