Dzisiaj kilka przepisów na fit śniadania – kanapki, słodkie i wytrawne, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Do tego wszystkie szybkie w przygotowaniu.
Zacznijmy może od domowego chleba – poniżej przepis na domowy chleb graham
400 gram mąki pszennej typ 1850 zmieszajcie z 8 gramami suchych drożdży, dwoma łyżkami siemienia lnianego i łyżką cukru. Dodajcie 350 ml ciepłej wody, wymieszajcie, przykryjcie ściereczką i odstawcie na 30min w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wymieszajcie ciasto jeszcze raz, po czym przełóżcie je do foremki, i odstawcie do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Na koniec pieczcie chleb przez 40 minut w 180 stopniach, z termoobiegiem.
- 400 gram mąki pszennej typ 1850 (1 324 kcal)
- 8 gram suchych drożdży (26 kcal)
- 30 gram siemienia lnianego, czyli jakieś dwie łyżki (153 kcal)
- 14 gram cukru trzcinowego (55 kcal)
Info: cały chleb ma 1 558 kcal, jedna kromka to 15 gram, czyli około 50 kcal.
Słodkie kanapki
Kanapki z twarogiem i bananem (279 kcal)
W miseczce widelcem rozgniećcie 100 gram chudego twarogu i 100 gram obranego banana.
Gdy masa będzie gładka, posmarujcie nią kromki chleba.
Z tych 100 gram banana część możecie odłożyć by później udekorować kanapki jego plasterkami.
- 100 gram banana (89 kcal)
- 100 gram chudego twarogu (90 kcal)
- dwie kromki chleba graham z przepisu powyżej, czyli 30 gram (100 kcal)
Wytrawne kanapki
Kanapki na ciepło (418 kcal)
Cztery kromki chleba graham z przepisu powyżej.
Na kromkach położyć najpierw cieńko pokrojone plasterki cukinii, następnie pokrojone w plasterki pieczarki i paprykę. Na wierzch ułożyć serek grani. Przyprawić solą i pieprzem.
Piec 20 minut w 180 stopniach, z termoobiegiem.
- 200 gram serka grani (162 kcal)
- 50 gram cukinii (9 kcal)
- 80 gram pieczarek (po jednej na kanapkę) (16 kcal)
- 100 gram papryki (31 kcal)
- sól, pieprz
- cztery kromki chleba graham z przepisu powyżej, czyli 30 gram (200 kcal)
Kanapki z awokado i pomidorem (355 kcal)
Dwie kromki chleba graham z przepisu powyżej.
Do tego jedno awokado – przekrójcie je na pół, obierzcie ze skórki i usuńcie pestkę. Każdą połówkę pokrójcie w plasterki i ułóżcie na kromkach chleba.
Pomidora umyjcie i pokrójcie w plasterki, przełóżcie nim plasty awokado.
- 1 awokado, czyli jakieś 140 gram (224 kcal)
- 1 pomidor, czyli jakieś 170 gram(31 kcal)
- dwie kromki chleba graham z przepisu powyżej, czyli 30 gram (100 kcal)
Kanapki z twarożkiem i łososiem (311 kcal)
Dwie kromki chleba graham z przepisu powyżej.
W misce widelcem rozgniećcie 150 gram chudego twarogu i 30 gram jogurtu greckiego.
Twarogową masą posmarujcie kanapki.
35 gram wędzonego łososia pokrójcie na kawałki i ułóżcie na kanapkach.
- 150 gram chudego twarogu (135 kcal)
- 30 gram jogurtu greckiego (16 kcal)
- 35 gram wędzonego łososia (60 kcal)
- dwie kromki chleba graham z przepisu powyżej, czyli 30 gram (100 kcal)
Kanapki z bazyliowym twarożkiem i pomidorem (282 kcal)
Dwie kromki chleba graham z przepisu powyżej.
W misce widelcem rozgniećcie i zmieszajcie ze sobą 150 gram chudego twarogu i 30 gram jogurtu greckiego. Dodajcie 4 listki poszatkowanej bazylii, wymieszajcie. Twarogową masą posmarujcie kanapki.
170 gram pomidora pokrójcie w plasterki i ułóżcie na kanapkach. Na wierzch połóżcie po listku bazylii.
- 150 gram chudego twarogu (135 kcal)
- 30 gram jogurtu greckiego (16 kcal)
- 1 pomidor, czyli jakieś 170 gram (31 kcal)
- dwie kromki chleba graham z przepisu powyżej, czyli 30 gram (100 kcal)