Hawajsku kuchnia w Krakowie? Owszem, znajdziecie ją w Hilo na krakowskim Kazimierzu, w samym sercu tej pięknej dzielnicy.
W menu
Przestronna restauracja, pełna roślin, z przyjemnym dla oka wystrojem. W karcie klasyki kuchni azjatyckiej ale też sporo ciekawostek kulinarnych, zwłaszcza jeśli chodzi o kuchnię hawajską, ale nie tylko.
Poke – miski pełne świeżych warzyw i pysznych dodatków, na punkcie których Kraków jakiś czas temu oszalał.
Azjatyckie zupy np. tajska-galangalowa, Tom Yum, saimin, wszystkie na bazie aromatycznych bilionów z dużą ilością ciekawych dodatków.
Dania z ryb, krewetek, kurczaka czy mocoloco tj. hawajskie danie z wieprzowiną, ryżem, ananasem i słono-słodkim, autorskim sosem.
Na mniejszy głód polecają się pierożki gyoza, spring rolls, bao.
Do tego koktajle, lemoniady i rozgrzewające herbaty.
Mój wybór
Rozgrzewającą zupa saimin na bazie wegańskiego bulionu, z pierożkami Yaki Gyoza, grzybkami shiitake, makaronem, glonami nori, dymką, musztardowcem, pomidorkami koktajlowymi, inri, shichimi oraz tare na bazie tahini i miso.
Pyszna, aromatyczna, bogata w dodatki, wspaniale rozgrzewającą, idealna na zimowe wieczory.
Porcja jednak jest tak duża, że na inne dania nie starczyło już miejsca. Ale wrócę tu niedługo spróbować pozostałych potraw, bo sama zupa sprawiła, że czuję niedosyt. Polecam!
Hilo ul.Bożego Ciała 12, Kraków Kazimierz
Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.
Hilo na krakowskim Kazimierzu