Kaszubski biszkopt z białej fasoli

Kaszubski biszkopt z białej fasoli

Jeżeli szukacie przepisu na fit ciasto, to dobrze trafiliście. Poniżej przedstawiamy Wam kaszubski biszkopt z białej fasoli, w wersji przez nas mocno odchudzonej.

Przygotowanie fasoli

100 gram fasoli Jaś zalejcie wodą i moczcie całą noc, min. 8 godzin. Po tym czasie wylejcie wodę, a fasolę zalejcie świeżą i gotujcie pod przykryciem do miękkości. Następnie odcedźcie, zblendujcie i wystudźcie. Fasolę po ugotowaniu można obrać, ale my zrezygnowaliśmy z tej opcji.

Przygotowanie biszkoptu

50 gram erytrytolu (zamiennik cukru, tylko 24 kcal w 100 gramach) ubijcie z 4 całymi jajkami na gładką masę. Dodajcie łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli, 3-4 kropelki olejku rumowego i 20 gram obranych i startych migdałów. Całość wymieszajcie ze zblendowaną fasolą. Następnie przelejcie do foremki i pieczcie 40min w 170 stopniach, z termoobiegiem.

Kaszubski biszkopt z białej fasoli
Kaszubski biszkopt z białej fasoli

Nadzienie

My tym razem użyliśmy gotowych smarowideł w postaci dżemu z owoców bzu oraz rokitnika. Zgodnie z tym co napisał producent, obydwa mają obniżoną zawartość cukru, bo do słodzenia użyto m.in. soku z jabłek. Do ciasta zużyliśmy po około 100 gram każdego, więc w sumie dało to jakieś 300 kcal. Smarując cieniej, mniej kalorii będzie w cieście.

Kaszubski biszkopt z białej fasoli

Ciasto pokrójcie na trzy okręgi, jak tort. Dolny okrąg posmarujcie dżemem z rokitnika, następnie połóżcie na nim drugi okrąg. Posmarujcie go dżemem z owoców czarnego bzu. Następnie połóżcie na nim wierzch ciasta. Górę możecie polać lukrem (1/4szklanki cukru pudru, zmieszana z taką samą ilością wody i 3 kroplami olejku rumowego). My zrezygnowaliśmy z lukru, bo zależało nam na kaloriach. Smacznego!

Kaszubski biszkopt z białej fasoli
Kaszubski biszkopt z białej fasoli

Lista zakupów

100 gram białej fasoli Jaś (339 kcal)
50 gram erytrytol (12 kcal)
4 jajka (284 kcal)
20 gram migdałów (116 kcal)
szczypta soli
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
100 gram dżemu z owoców czarnego bzu (154 kcal) i tyle samo dżem z rokitnika (164 kcal)

Kaszubski biszkopt z białej fasoli
Kaszubski biszkopt z białej fasoli – Łowicz

Z samego ciasta otrzymamy około 751 kcal, po dołożeniu dżemów wyjdzie nam 1 069 kcal. Potem lukier… i tak dalej, i tak dalej.

Więcej informacji na temat kuchni kaszubskiej tu: klik. A więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na naszym Instagramie

Dodaj komentarz