Kolejne weekendowe odkrycie i kolejny zachwyt – Koku Sushi w Krakowie, a dokładniej na krakowskim Ruczaju.
Sami o sobie
18 lat doświadczenia, 52 restauracje w 42 miastach Polski i 85 rolek sushi do wyboru. Początek tego rodzinnego biznesu sięga roku 2004 kiedy to powstała restauracja Orient Express. W roku 2011 powstaje Koku Sushi, a w 5 lat później koncept ten dociera do Krakowa.
Cała prawda o sushi
Na początku sushi było jedynie przekąską, która z czasem awansowała do rangi wykwintnego dania, by w latach 60 i 70-tych stać się fast food-em.
Pierwszą restauracją na świecie, która wprowadziła łódeczki z sushi płynące wzdłuż kontuaru była Genroku Sushi, otworzona w 1958 roku w Osace przez Yoshiaki Shiraishi. To on, twórca przenośnej toalety, zafascynowany taśmą produkcyjną podpatrzoną pięć lat wcześniej w jednym z browarów, postanowił zastosować podobne rozwiązanie w swojej restauracji i stworzył metalową taśmę służącą to transportowania sushi. Taśma ta poruszała się 8cm na sekundę, zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara.
Koku Sushi w Krakowie
W menu z rolek macie do wyboru rolki z węgorzem, łososiem, tuńczykiem, krewetkami, a wszystko to zapiekane w różnych sosach by jeszcze lepiej wydobyć smak umami. Do tego klasyczne futomaki, uramaki, nigri, hosomaki, sashimi oraz różne zestawy sushi.
Oprócz sushi znajdziecie w Koku Sushi m.in. zupy w tym miso shiru, kokosową zupę rybną i koreańską zupę z kaczką, bułeczki baozi smażone oraz na parze, pierożki goyza i dim sum, spring rollsy, krewetki w tempurze, kimchi, bowle.
Na deser słodkie rolki i sorbet z mango.
I nie sposób ująć tu wszystkich wariacji na temat sushi na jakie pozwalają sobie w Koku Sushi, najlepiej jest więc spróbować – na miejscu, lub poprzez zamawianie przez klikanie.
Nasz wybór
My wybraliśmy opcję zamawianie przez klikanie, a w niej mix 15 przekąsek: po 3 sztuki spring rolls, pierożków gyoza z kaczką, chrupiących bułeczek baozi z warzywami oraz 6 sztuk krewetkek w cieście filo, a do tego sos tonkatsu i sos słodkie chili.
Oraz 20 sztuk sushi, w tym futomaki z rybą moonfish w tempurze, uramaki Tomka z pieczonym łososiem teriyaki zawinięte zapiekanym łososiem, hosomaki z łososiem pieczonym teriyaki.
Pyszne, świeże, dopieszczone w najmniejszym szczególe, ładnie podane, szybko dostarczone. Wszystko na TAK! Polecamy Koku Sushi na krakowskim Ruczaju.
Koku Sushi Kraków
Wrocławska 33 lok. LU3 oraz Piltza 43
Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.