Kilka dni temu wybraliśmy się do nowej pizzeri w Krakowie – Konopnickiej 11 Brick Oven Pizza.
Słowem wstępu
„Konopnickiej 11 to pełne smaku miejsce z chrupiącą PIZZĄ wypiekaną w piecu szamotowym. Do tego ciekawa selekcja piw czeskich i regional„.
Restauracja mieści się na parterze starej kamienicy, a jej sercem jest buchający ogniem piec szamotowy. W środku na ścianach prace młodych artystów, na zewnątrz przyjemny ogródek.
W menu oczywiście pizza, w rozmiarze 35cm, ale na trochę innych zasadach niż w innych pizzeriach w Krakowie.
Najpierw wybieracie bazę, do wyboru macie:
- Margherita – sos pomidorowy, mozzarella, oliwa, pecorino, przyprawy,
- Bianca – podwójna ilość mozzarelli, ricotta, przyprawy, oliwa,
- Marinara – sos pomidorowy, czosnek, oliwa, przyprawy,
- Focaccia – pecorino, rozmaryn, przyprawy, oliwa.
Następnie dodatki do swojej pizzy, a wybór jest naprawdę ciekawy, wśród nich znajdziecie takie rarytasy jak np. salami milano, nduja, bresaola. Jest też tofu. Możecie również skorzystać z propozycji Szefa Kuchni i zamówić gotową kompozycję.
Na mniejszy głód polecają się caprese, sałatka z rukoli oraz włoskie sery i szynki no i oczywiście paluchy chlebowe. Z kolei na deser affogato z Bailey’sem (lody z kawą i likierem) czy meringa lunga (mrożone ciasto bezowe z kremem i owocami).
Nasz wybór
Na przystawkę zamówiliśmy klasyczne caprese, z pysznymi, soczystym pomidorami od zaprzyjaźnionego z restauracją, lokalnego ogrodnika. Do tego kremowa mozzarella, oliwa, ocet balsamiczny i liście świeżej bazylii.
Jeśli chodzi o pizzę, to Silniejszy wybrał gotową kompozycję, na spodzie bianca z pancettą oraz czerwonym pesto. Z kolei Ładniejsza zamówiła spód bianca z dodatkiem bresaoli.
Super cieńkie ciasto, przyjemnie chrupiące brzegi, świetnej jakość i smaczne dodatki. Przemiła obsługa, fajny ogródek. Polecamy.
Konopnickiej 11 Brick Oven Pizza
Ul.Konopnickiej 11, Kraków Dębniki
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.