Ostatnio dzieliliśmy się przepisem na krewetki z gruszką. Ale ponieważ nie zużyliśmy wszystkich skorupiaków w tym jednym przepisie, to powstało kolejne danie – krewetki z patelni na grzance.
Przygotowanie dania
Bagietkę pokrójcie w kromki i podsmażcie na suchej patelni, możecie też posmarować je oliwą i tak zgrillować na patelni grillowej.
Krewetki umyjcie, odetnijcie głowy, usuńcie pancerzyki i nóżki oraz jelitko (nacinąjąc grzbiet krewetki od strony głowy aż po ogon i wyciągając je nożem).
Na patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek, dodajcie drobno pokrojoną papryczkę chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszajcie i smażcie minutę.
Dodajcie krewetki, całość skropcie obficie sokiem z cytryny i smażcie z każde strony po 1,5 minuty. Na koniec posólcie.
Na zgrillowane kromki bagietki małą łyżeczką nałóżcie „sos” z patelni czyli oliwę z sokiem z cytryny, z czosnkiem i chili, na to połóżcie po krewetce a na samą górę np. gałązkę tymianku dla dekoracji.
Lista zakupów – krewetki z patelni na grzance
- 250 gra, krewetek tygrysich (około 14 sztuk)
- bagietka
- łyżka oliwy z oliwek
- dwa ząbki czosnku
- 2cm kawałek papryczki chili (bez pestek)
- sok z połówki cytryny
- sól
Inne nasze przepisy na krewetki tu: Morskie smakołyki – pieczony łosoś tuńczyk i krewetki oraz krewetki z gruszką.
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.