Krewetki z patelni na grzance

Krewetki z patelni na grzance

Ostatnio dzieliliśmy się przepisem na krewetki z gruszką. Ale ponieważ nie zużyliśmy wszystkich skorupiaków w tym jednym przepisie, to powstało kolejne danie – krewetki z patelni na grzance.

Przygotowanie dania

Bagietkę pokrójcie w kromki i podsmażcie na suchej patelni, możecie też posmarować je oliwą i tak zgrillować na patelni grillowej.

Krewetki umyjcie, odetnijcie głowy, usuńcie pancerzyki i nóżki oraz jelitko (nacinąjąc grzbiet krewetki od strony głowy aż po ogon i wyciągając je nożem).

Na patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek, dodajcie drobno pokrojoną papryczkę chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszajcie i smażcie minutę.

Dodajcie krewetki, całość skropcie obficie sokiem z cytryny i smażcie z każde strony po 1,5 minuty. Na koniec posólcie.

Na zgrillowane kromki bagietki małą łyżeczką nałóżcie „sos” z patelni czyli oliwę z sokiem z cytryny, z czosnkiem i chili, na to połóżcie po krewetce a na samą górę np. gałązkę tymianku dla dekoracji.

Lista zakupów – krewetki z patelni na grzance

  • 250 gra, krewetek tygrysich (około 14 sztuk)
  • bagietka
  • łyżka oliwy z oliwek
  • dwa ząbki czosnku
  • 2cm kawałek papryczki chili (bez pestek)
  • sok z połówki cytryny
  • sól

Inne nasze przepisy na krewetki tu: Morskie smakołyki – pieczony łosoś tuńczyk i krewetki oraz krewetki z gruszką.

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz