Ładniejsza jak zwykle dała się ponieść i wróciła do domu z torbą pełną regionalnych książek kucharskich. Dziś na widelcu zatem kuchnia kaszubska, bo znając życie na dniach zacznie eksperymentować na Silniejszym swoje kaszubskie umiejętności kulinarne, bawiąc się w modyfikacje i zamienniki.
Tradycyjne dania – kuchnia kaszubska
Zanim jednak tak się stanie, poniżej dzielimy się z Wami typowymi dla Kaszub daniami. Może właśnie ktoś z Was jest na Pomorzu i nie wie, co wybrać z menu? Spieszymy więc z pomocą:
- frikasy (ferkase)- to nic innego jak gotowana kura, podana z ryżem, polanym specjalnie do tego dania przygotowanym białym sosem,
- z zup to zupa brzadowo (zupa z suszonych owoców i kompotu z wiśni), czornina (czarnina, ale tego akurat chyba nie trzeba tłumaczyć), kwasno na kwasnym mleku (zupa z maślanki i ziemniaków), dzadówka (czyli dziadówka z ziemniaków, maślanki i boczku), mozdrechowo (musztardowa – serio!), wrekowo na gasenie (zupa z brukwii na gęsinie),
- obona – czyli okrasa z gęsi,
- kaszebsczi sledz – śledź po kaszubsku, z przecierem pomidorowym i rodzynkami,
- pulki ze sledzama – śledź w śmietanie, podawany z ziemniakami w mundurkach (nie mylić z kumpirem, danie podaje się tak że śledź jest osobno, a ziemniaki osobno),
- kaszebsczi zylc – czyli galareta z mięsem lub śledziami,
- bulwe z kwasznym mleka – ziemniaki puree z maślanką i sadzonym jajkiem (brzmi znajomo?),
- ze słodkości to ruchanczi, czyli placki z jabłkami oraz szpajza (legumina) i griz (grysik),
- z ryb to te występujące w Bałtyku takie jak śledź (dawniej solone i przechowywane w beczkach), szprot, dorsz, troć, stornia, makrela oraz te występujące w zatoce i w ujściach rzek czyli okoń, sieja, szczupak, płoć, sandacz, lin i największy przysmak czyli węgorz (dawniej wędzony, smażony lub gotowany, na Półwyspie Helskim serwowany nawet z jajecznicą!).
Więcej informacji znajdziecie w kolejnych wpisach, m.in. co i gdzie zjeść w Gdańsku (klik) oraz na Półwyspie Helskim, w tym w Jastarni i Juracie (klik) czy w Helu (klik).
Kulinarne ciekawostki nt Kaszub
Zupy:
- dodatkiem do zupy był chleb, kawałki mięsa albo ryba,
- podstawowym składnikiem były ziemniaki, kasza oraz domowe kluseczki,
- zupy gotowano na kościach, podrobach, mięsie lub rybach, przyprawiano pieprzem, solą, zielem angielskim, liściem laurowym, octem a zabielano śmietaną, maślanką albo mlekiem
Wypieki, mięso, grzyby:
- uprawiano grykę, przenicę, jęczmień oraz żyto,
- chleby pieczono z mąki żytniej, ale z dodatkiem startych ziemniaków,
- ze słodkości królowały tu pieczone na kuchni wafle, nadziewane marmoladą, ale dopiero od XIX wieku,
- mięso ze świniobicia konserwowano solą i przechowywano w beczkach zalanych solanką,
- za to z wołowiny wyrabiano kiełbasę (z dodatkiem słoniny) oraz kaszankę,
- z drobiu królowała tu gęsina, z czasem kaczka, z kolei na Wielkanoc gotowano zupę w wron (sic!),
- masło wyrabiano ręcznie, ale w całości było ono przeznaczone na sprzedaż (gospodarze w zamian używali gęsiego smalcu),
- z kolei powstałą przy wyrobie masła maślankę pito lub dodawano do zup,
- najpopularniejszymi grzybami były borowiki, kurki i rydze, przechowywane jak mięso, czyli w solance.
Dla chcących zgłębić temat polecamy poniższe pozycje książkowe:
- „Smaki kaszub czyli kuchnia regionalna, tradycja i przepisy…” – Jarosław Ellwart, wydawnictwo Region, seria ABC
- „Tradycyjna kuchnia kaszubska” – Jarosław Ellwart, wydawnictwo Region
- „Współczesna kuchnia kaszubska” – Beata Waśniewska, wydawnictwo Region
Dodatkowo
- Informacje na temat kuchni Warmii i Mazur znajdziecie tu: klik.
- Mazury – co i gdzie zjeść tu: klik.
- Informacje na temat kuchni kaszubskiej tu: klik.
- Gdańsk – co i gdzie zjeść: klik.
- Gdańsk, Hel – co zwiedzić tu: klik.
- Hel – co i gdzie zjeść: klik.
- Jurata, Jastarnia – co i gdzie zjeść: klik.
Z kolei inne nasze:
– recenzje tu: klik
– relacje z podróży tu: klik
– mapa odwiedzonych miejsc: klik
– nasz Instagram.
14 myśli na temat “Kuchnia kaszubska”