Kuchnia koreańska: marynowana wołowina bulgogi

Kuchnia koreańska: marynowana wołowina bulgogi

W Korei dania z grilla cieszą się ogromną popularnością, a każde domostwo wyposażone jest w niewielki stołowy elektryczny lub gazowy grill. Jednym z klasycznych dań przyrządzanych właśnie na takim grillu jest marynowana wołowiną bulgogi. My, z braku grilla usmażyliśmy ją na patelni, wyszła równie pysznie. Kuchnia koreańska: marynowana wołowina bulgogi.

Przygotowanie mięsa

Mięso umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem i wstawcie na 5 minut do zamrażarki.

Po tym czasie wyjmijcie je i pokrójcie w cieńkie plastry.

W misce zmieszajcie olej sezamowy, sos sojowy, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz. Dodajcie wołowinę, wszystko porządnie wymieszajcie i wstawcie do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie rozgrzejcie patelnię, przełóżcie na nią wołowinę z marynatą i smażcie z każdej strony po kilka minut.

Lista zakupów – kuchnia koreańska: marynowana wołowina bulgogi

  • 400 gram udźca wołowego lub polędwicy wołowej
  • ząbek czosnku
  • łyżka oleju sezamowego
  • 50ml sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • czarny pieprz

Rada: do tego dania idealnie pasują koreańskie kiszonki (przepis tu: https://kartaczygotowka.pl/kuchnia-koreanska-kimchi-na-3-sposoby/) oraz surówki (przepis tu: https://kartaczygotowka.pl/kuchnia-koreanska-surowki/). Inną popularną formą podania bulgogi jest zawinięcie kawałków mięsa, ryżu i pasty z papryki w liście sałaty.

Więcej o kuchni koreańskiej (m.in. o daniach i przyprawach) przeczytacie tu: Cała prawda o kuchni koreańskiej.

Zakupy zrobicie tu: My Korea – Shop & Bistro.

Źródła: „Korea. Nie tylko kimchi” Byung-Hi Lim, Byung-Soon Lim

Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie

Dodaj komentarz